Moskva: Počela vojna parada na Crvenom trgu

Moskva, paradaTradicionalna vojna parada povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu počela je u srijedu maršom više hiljada ruskih vojnika na Crvenom trgu u Moskvi.

Manje parade održavaju se u još 22 grada širom Rusije.

Parada je počela smotrom trupa koje je izvršio ministar odbrane Anatolij Serdjukov uz zvuke vojne muzike koja je odjekivala trgom, a događaj iz svečane lože prate najviši ruski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina i novoizabranog premijera Dmitrija Medvedeva, javio je France Presse.

Nakon obilnih kiša ovog jutra, rusko ratno zrakoplovstvo je saopćilo da su poslati mlazni avioni kako bi rastjerali kišne oblake i pokušali da poboljšaju vremenske prilike, što je postala uobičajena praksa za velike događaje u ruskoj prijestonici.

Portparol ruskog ratnog zrakoplovstva Vladimir Drik rekao je za Itar-Tass da su jutros poletjela četiri aviona opremljena posebnim hemijskim sredstvima za rastjerivanje oblaka.

Ranije je najavljeno da će glavnim moskovskim ulicama do Crvenog trga proći oko 14.000 vojnika i oficira, koji će formirati kilometar i po dugačku kolonu tokom vojne parade, u kojoj će učestvovati i više od 100 vojnih vozila i vojni orkestar od 1.100 muzičara.

Paradu na Dan pobjede, koju Rusi smatraju najvećim nacionalnim praznikom, uživo prati više od 250 akreditovanih novinara.

Ona se u srijedu održava 67. put, a na njoj ove godine neće biti aviona, već će letjeti helikopteri s kojih će se vijoriti ruske i ratne zastave.

Posted by on 2012-05-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login