Moskva se protivi upotrebi prisilnih mjera prema Republici Srpskoj

Aleksandar Bocan - Harčenko

Aleksandar Bocan - Harčenko

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan – Harčenko izjavio je da se Moskva protivi upotrebi prisilnih mjera prema Republici Srpskoj (RS) i bonskih ovlaštenja za rješavanje unutrašnjih pitanja u BiH.

Bocan-Harčenko rekao je na današnjem predavanju o spoljnoj politici Rusije i njenim prioritetima na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci da se Rusija zalaže za što brže zatvaranje OHR-a i njegovu transformaciju u misiju EU.

“U početku je OHR bio neophodan za provođenje Dejtonskog sporazuma, ali je sada, zbog različitih prilika i u zemlji i u Evropi, potpuno izgubio svoju ulogu”, rekao je Bocan – Harčenko, obraćajući se studentima.

Bocan-Harčenko je naglasio da je Balkan jedna od najvažnijih sfera interesa Rusije kada je riječ o vanjskoj politici ove zemlje.

“Svoju međunarodnu saradnju Rusija bazira na osnovima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja interesa i povezanosti. Osobina spoljne politike Rusije je njena izbalansiranost”, rekao je Bocan – Harčenko.

Govoreći o širenju NATO-a, ruski ambasador je istakao da širenje Alijanse ne doprinosi evropskoj sigurnosti i naglasio da se ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zalaže za sklapanje ugovora o evropskoj sigurnosti.

On kaže da Rusija smatra da politika jednostranosti pogoršava međudržavne odnose i raspaljuje vjerske i nacionalne razmirice.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je praksa ove visokoškolske ustanove da poziva ambasadore stranih zemalja u BiH na gostujuća predavanja, te da je Bocan – Harčenko peti ambasador koji se odazvao pozivu.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to Moskva se protivi upotrebi prisilnih mjera prema Republici Srpskoj

You must be logged in to post a comment Login