Moskva svjetski lider po broju milijardera

Moskva

Moskva

U Moskvi živi najviše milijardera nego i u jednom drugom gradu na svijetu, pokazali su rezultati analize ruskog istraživačkog instituta. U glavnom gradu Rusije živi čak 76 ljudi s kapitalom većim od jedne milijarde američkih dolara. Na drugom mjestu je New York koji ima 70 superbogataša, a slijede Hong Kong, Peking i London.

Ipak, najbogatiji čovjek na svijetu ne živi u Moskvi već u Mexico Cityju. Riječ je o tajkunu Carlosu Slimu (73) čiji se imetak procjenjuje na 66 milijardi dolara.

Amerikanac Warren Buffet ima bogatstvo vrijedno 58 milijardi, a osnivač modne kuće Zara, Amancio Ortega, je na trećem mjestu sa 55 milijardi dolara.

Najbogatiji Moskovljanin je Alisher Usmanov sa 19 milijardi dolara. On je poznat kao suvlasnik britanskog nogometnog kluba Arsenal.

SAD je i dalje lider po ukupnom broju milijardera – 409. Na drugom mjestu je Kina sa 317 milijardera, a Rusija je treća sa 88 milijardera.

Posted by on 2013-03-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login