Mostar: U Aluminiju puštena u rad nova linija

Mostar, Aluminij

Mostar, Aluminij

Danas je u mostarskoj tvornici Aluminij puštena u rad nova linija za lijevane malih legiranih ingota, težine 8 do 10 kg, čime je završena prva etapa šest miliona eura vrijednoga projekta nadgradnje postojećih proizvodnih kapaciteta mostarske Ljevaonice, koja je jednom od šest najsavremenijih u svijetu.

“S komercijalnom proizvodnjom malih ingota krećemo odmah, koristeći naše postojeće ljevačke peći. Druga etapa projekta u punom je zamahu, a riječ je o ugradbi nove ljevačke peći, kapaciteta 50 tona, koja bi trebala otpočeti s radom već polovinom aprila.

S obzirom na to da ta peć, s jačim gorionicima, ima veću snagu topljenja, omogućuje nam i povećanje ukupnih proizvodnih kapaciteta za 30.000 tona godišnje, jer će moći pretapati veću količinu čvrstog uloška”, izjavio je direktor za proizvodnju i razvitak Željko Boras.

Aluminij je s austrijskom tvrtkom Hertwich Engineering, a u kreditnom aranžmanu sa švicarskim Glencoreom, sklopio spomenuti višemilionski ugovor za kupovinu i ugradbu najsavremenije ljevačke opreme na tržištu današnjice. Linija za lijevanje malih ingota uspješno je pokrenuta, a bitno je naglasiti kako će nova ljevačka peć, zbog regenerativnih gorionika, garantovati i bolje izgaranje plinova, dakle i još manje zagađenje okoliša, iako je Aluminij na tom polju uvijek unutar granica dopuštenog.

“Izrazito sam ponosan na činjenicu da smo, usred ovakve krize i nedaća s kojima je Aluminij suočen, imali snage dovesti ovaj projekt do kraja i neka ovo bude porukom kako se naša tvornica želi razvijati, želi rasti i proizvoditi i osigurati ovoj sredini postojaniju sutrašnjicu. No, za to nam treba razum i osjećaj za ekonomiju u glavama onih koji u rukama drže mehanizme koji nam mogu otvoriti vrata i put za ovakovo razmišljanje ili ih, pak, zauvijek zatvoriti udarajući nam i nadalje namete s cijenama električne energije, visokim i nelogičnim poreznim traženjima i tome slično”, kazao je direktor Aluminija Ivo Bradvica.

Inače, Aluminij je dosad, osim trupaca, blokova i žice, u proizvodnoj ponudi imao ingote težine 11 i 15 kg, a za liniju za lijevanje ovih manjih odlučio se jer je riječ o evropskom standardu za kojim postoji izrazita potreba na tržištu metala.

Posted by on 2013-02-08. Filed under Ekonomija, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login