Mostar World Music Festival – SevdahLab by Damir Imamović

Damir Imamović

Damir Imamović

Produkcija Mostar World Music Festivala održala je obećanje o trajanju ove multidisciplinarne manifestacije tijekom cijele godine, čiju edukativnu sezonu završava radionicom SevdahLab by Damir Imamović.

Mladi Imamović je već visoko etabliran umjetnik za koga kažu da je njegov pristup novi korak u razvoju tradicije sevdaha.

Od 2005. godine snimio je nekoliko vrlo zapaženih albuma nakon čega su uslijedili i nastupi sa Bojanom Zulfikarpašićem, Ericom Vloeimansom, Jadrankom Stojaković, kao i snimanja s Vlatkom Stefanovskim, Hüsnü Şenlendirici-jem, Frenkiem, te koncerti u prestižnim svjetskim dvoranama poput Concertgebouw (Amsterdam), Kennedy Centre (Washington DC), Kolarac (Beograd), BKC (Sarajevo), Cankarjev dom (Ljubljana), CRR (Istanbul)…

O Damirovom radu i filozofiji sevdaha Marina Andree snimila je dokumentarni film ”Sevdah” (2008.).

Ono što je možda manje poznato su Damirove aktivnosti kao istraživača, predavača i edukatora u okviru programa radionica i predavanja ”SevdahLab” u kojem precizno, ali ne i pretenciozno na kreativan način izlaže povijest, estetiku i zanatske tajne sevdaha kao tradicionalne umjetnosti.

”Istraživanje je šegrtovanje. Tradicionalnu muziku BiH počeo sam intenzivno proučavati za potrebe monografije “Pjesma srca moga” koju sam, zajedno sa Farah Tahirbegović, uredio za sarajevski Buybook. Monografija je bila posvećena autorskom radu Zaima Imamovića i tražila je obimno istraživanje, pripremu i prolazak kroz sve faze Zaimovog rada. Bio je to veliki posao, i po obimu i po značaju.

Postao sam fan istražujući.

Tragao sam za pločama, trakama, starim snimcima na kojima je sačuvana izvedba zaboravljenih majstora sevdaha. Počeo sam raditi istraživačke intervjue, strpljivo primao kolegijalnu kritiku i učio od velikana sevdaha,  provjeravao sve što pronađem i otkrijem.

Otkrio sam pregršt novih ljudi, pjesama, čak i instrumentalnih oblika koji su bili potpuno zaboravljeni. Tu oko mene, u gradu i zemlji danas potpuno nesvjesnim tog dijela svoje kulturne istorije, otvarala mi se potpuno nova prošlost i jedna potpuno nova umjetnička forma od koje je estradni sevdah bio samo popularni izdanak.

Shvatio sam da sevdah nije više puki repertoar nego žanr – sa svojim pravilima, zanatom, vještinama. Njih sam želio usvojiti i pokušati dati svoj doprinos.

Od kada sam osjetio potrebu da podijelim s drugima svoje nalaze, analize, kontekstualiziranja, sistematizacije i prijedloge za budući angažman u sevdahu, počeo sam prihvaćati pozive za predavanja, izlaganja i radionice. Uslijedili su “Centar za kulturnu dekontaminaciju” u Beogradu (2008., u okviru festivala “Dani Sarajeva”), Loyolla University u Chicagu (2010.), “The Old Town School of Folk Music” u Chicagu (2010.), … Cijela stvar je prilično brzo narasla i imao sam iza sebe veĆ nekoliko bitnih nastupa kada sam odlučio da čitav istraživački dio priče moram staviti pod jednu kapu. Nazvao sam ga SevdahLab – putujuća laboratorija Sevdaha; mjesto gdje ću s prijateljima, studentima, kolegama, muzičarima, istraživačima i širom javnošću podijeliti svoju priču o sevdahu, njegovoj historiji i estetici“, za Bljesak.info kazao je Damir Imamović.

Poslije Beča, po prvi put u Mostaru, jedinstvena radionica SevdahLab by Damir Imamović održat će se u subotu 15.11.2014. u 17h, u mostarskom Clubu Aleksa.

Ulaz na radionicu je besplatan.

Svoje sudjelovanje i mjesto možete najaviti putem broja 062 156 421.

Posted by on 2014-11-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login