Mušmula blagotvorno djeluje na cijeli organizam

Mušmula

Mušmula

Mušmula je ljekovito voće koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam, ali čini se da je posljednjih godina nepravedno “zapostavljena”.

Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Evropi.

Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje ljekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena

Izgleda da se ta situacija sada mijenja.

Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.

Ljekovito voće

Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

Vijekovima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Ova voćka sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine.

Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.

Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor i pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.

Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja.

Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo – pomaže pri liječenju afti u ustima.

List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u liječenju bolesti desni i usne šupljine.

Cvijet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svijetlom mjestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.

Kora sa drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije.

Sjemenke mušmule takođe imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.

Koriste se i za eliminisanje kamena u bubregu, ali je kod ove vrste terapije potreban poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni procenat cijanovodične kiseline.

Posted by on 2014-12-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login