Na bh. cestama mjesečno pogine 26 osoba

BiH,saobraćajna nesrećaČak 27.752 saobraćajne nesreće i nezgode dogodile su se u BiH u prvih devet mjeseci ove godine i u njima je poginulo 240 osoba, pokazuju podaci entitetskih MUP-ova.

Izvodi se zaključak da mjesečno u našoj zemlji na putevima život izgubi 26 osoba, a kako nam je potvrđeno u policiji, lakše ili teže bude povrijeđeno čak njih 7.433.

“Od januara do septembra ove godine u FBiH se dogodilo 20.800 saobraćajnih nesreća i nezgoda, što je više za 63 nesreće u odnosu na isti period prošle godine”, rekao nam je izvor iz Federalne uprave policije.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, kazala je da su u istom periodu u RS zabilježena 6.952 saobraćajna udesa, u kojim je poginulo 117, teže povrijeđeno 540, a lakše povrijeđeno 1.885 osoba.

“U istom periodu zbog počinjenih krivičnih djela u saobraćaju tužilaštvima su podnesena 444 izvještaja, što je za 7,5 posto više nego od januara do septembra prošle godine. Takođe, broj isključenih vozača u RS je za 7,3 posto veći nego ranije”, navela je Šoja, pišu Nezavisne novine.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ističu da su brojke o nesrećama i žrtvama alarmantne i podvlače da se mora djelovati i represivno i preventivno.

“Opšte stanje je dosta loše, jer se događa da ogroman broj ljudi vozilom upravlja pod dejstvom alkohola. Mi imamo određena saznanja da i postratni sindrom utiče na lica da piju pa sjedaju za volan, a oni nemaju osjećaj za brzinu ni vanjske uticaje. Osim vožnje pod dejstvom alkohola, neki od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća su brzina i neispravnost vozila”, ističe Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banja Luka.

U FUP-u naglašavaju da je neprilagođena brzina vožnje bila najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, u 4.594 slučaja, a slijedi vožnja u alkoholisanom stanju, u 941 slučaju.

“Otkrivena su 13.302 vozača da upravljaju automobilom pod utjecajem alkohola”, kazali su u Federalnoj upravi policije.

Sa druge strane, Mirna Šoja navodi da su iz saobraćaja tokom prvih devet mjeseci ove godine isključena 17.163 vozača, od čega najvećim dijelom zbog alkoholisanosti, njih 13.490.

U izvještajima brojnih agencija često se navodi da su bh. putevi, kada je u pitanju bezbjednost, na dnu evropske ljestvice, što prema mišljenju stručnjaka takođe predstavlja jedan od faktora zbog kojeg se u našoj zemlji dnevno dogodi više od 100 udesa.

Posted by on 2011-12-08. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login