Na Bjelašnici 66 centimetara snijega i izmjereno – 14 stepeni

Bjelašnica, snijeg, vrijemeU Bosni i Hercegovini jutros je bilo pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni.

U našoj zemlji danas se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni. Vjetar u Bosni, umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Najviša dnevna temperatura od -3 do 2, na jugu zemlje do 8 stepeni.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa snijegom. Najviša dnevna temperatura između -2 i 0 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.
Visina snijega u 7 sati (cm): Bjelašnica 66, Bihać 38, Doboj 37, Sarajevo 34, Banja Luka i Gradačac 30, Tuzla 28, Goražde i Ivan Sedlo 25, Sokolac 22, Sanski Most 18, Bugojno, Prijedor i Zvornik 16, Bosanski Novi 13, Drvar 12, Livno 3.

Temperature u 7 sati: Bjelašnica -14 stepeni, Kupres -7, Ivan Sedlo -6, Sokolac -5, Bugojno i Sarajevo -3, Bihać, Drvar, Livno i Tuzla -2, Goražde, Gradačac i Sanski Most -1, Banja Luka, Doboj, Prijedor i Zvornik 0, Trebinje 2, Mostar i Neum 4 stepena.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosio je 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

Stanje na putevima

U Bosni i Hercegovini saobraćaj se jutros zbog snijega odvija usporeno i otežano na većini putnih pravaca, a posebno na dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja.

Izdvajaju se putni pravci KljučBosanski PetrovacBihać, Kupres-Šuica, VlasenicaHan Pijesak, OlovoKladanj, TuzlaBijeljina, Glamoč-Mlinište i Bosansko Grahovo-Resanovci.

Na putnim pravcima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće pričinjava i jak vjetar koji stvara sniježne nanose.  Za sva teretna vozila s prikolicom i šlepere preko planinskih prevoja obavezna je upotreba lanaca.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama. Apeluje se  na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je obavezna za sva vozila.

Na GP Izačić zabranjen je saobraćaj teretnih motornih vozila preko 7,5 tona. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

You must be logged in to post a comment Login