Na donatorskoj konferenciji BiH je dodatno kreditno zadužena

euroEkonomski stručnjaci poručuju da se iznosima prikupljenim na donatorskoj konferenciji za žrtve poplava u BiH i Srbiji ne treba prerano radovati, jer većina tih sredstava su krediti, za koje u ovom trenutku niko ne zna kako će ih prezadužena vlast u BiH vraćati.

Igor Gavran, ekonomski analitičar:

– Zabrinjavajuće je da se znatan dio sredstava odnosi na određenu kreditnu pomoć. S obzirom na to da se BiH posljednjih godina ubrzano zadužuje, postoji opravdana zabrinutost i kako će ti krediti biti vraćani. Kada bi BiH uživala veći ugled u svijetu i da je više odmakla u evropskim integracijama, onda bi na raspolaganju bili veći fondovi nepovratnih sredstava, pa krediti ne bi bili ni potrebni.

Erol Mujanović, ekonomski analitičar:

– Donatori su, uprkos lošem kreditnom rejtingu, izašli BiH ususret. U svakom slučaju, dobili smo mnogo više nego što su bh. lideri zaslužili i što se moglo očekivati, jer je većina štete nastala zbog lošeg upravljanja u mnogim segmentima. Za greške i propuste koje smo sami napravili sada četvrtinu tog iznosa plaća neko drugi, a ne onaj ko je kriv za štetu.

Posted by on 2014-08-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login