Na izložbi 30 radova nastalih u okviru međunarodne likovne kolonije na Jahorini

Galerija Novi Hram

Galerija Novi Hram

Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” predstavit će likovna djela s ovogodišnjeg 14. saziva kolonije na izložbi koja će biti otvorena 3. marta, u Galeriji “Novi hram” u Sarajevu.

Ova izložba bit će organizirana u okviru programa Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2017” koji se održava pod motom “Svileni put umjetnosti”.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijum Jahorina” Lazo Savić potvrdio je Feni da će na izložbi biti predstavljeno 30 slika i skulptura čiji su autori umjetnici iz Meksika, Južne Koreje, Bugarske Srbije i Bosne i Hercegovine.

Cilj ove kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne i umjetnosti uopće, razvoj ekološke svijesti te podsticaj turizma.

Ova kolonija osnovana je 1. maja 2003.pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice i od tada se održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je bilo oko 300 likovnih umjetnika iz 24 države.

Riječ je o slikarima i vajarima iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, SAD-a, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Meksika, Južne Koreje, Norveške, Slovenije i BiH, čija su djela predstavljena na više od 50 izložbi u BiH i inostranstvu.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 12. marta u sarajevskoj Galeriji “Novi hram”.

Posted by on 2017-03-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login