Na koji način razgovarati o seksualnom nezadovoljstvu?

Kod iskrene kritike seksa treba pomno izabrati prave riječi i problem prikazati na diplomatski način. Pročitajte kako!

seks, nezadovoljstvoIzbjegavajte direktne optužbe

Ako jedan od partnera nije zadovoljan seksom to nikako ne smije zadržati u sebi, već o tome mora razgovarati sa svojim izabranikom. Ali za to mora izabrati pravi trenutak i izabrati riječi koje partnera neće pogoditi ili čak razljutiti. Glavna je greška prihvatiti se razgovora neposredno nakon nastanka teškoće. Recimo, neposredno nakon razočaranja izazvanog neuspjelim seksom. Kako biste si lakše predstavili o čemu je riječ, biti ćemo konkretni. Na primjer, muškarac prebrzo svrši, nakon čega ga žena napadne da je loš ljubavnik, da je egoist i neka se goni iz njenog kreveta. Umjesto toga trebala se pribrati, pokušati ga shvatitit, a problema se primiti na diplomatski način. Jer, ako izabere uvrijeđenu i ljutitu taktiku, njome zasigurno neće postići ništa dobro.

Isto vrijedi za muškarce koje smeta, na primjer, to što njihova partnerica zaboravlja na oralni seks. Umjesto da je okolišno zapitaju zašto i kako, oni je radije napadaju ili joj prigovaraju da je na njih jednostavno zaboravila, a možda joj i zaprijete da će oralno obrađivanje potražiti drugdje. Takav pristup jednostavno nije dobar i imati će upravo učinak obrnut od onoga kojeg ste željeli, a to znači da ćete i dalje biti nezadovoljni seksom.

On/Ona nije vaš bivši/a!

Ako ste kod svojih bivših partnera navikli na drugačije i življe spolne odnose, koji vam sada nedostaju, nemojte to na direktan način prigovoriti svojem sadašnjem partneru. To bi bila vrlo velika greška, koja bi izazvala teško zamjeranje, te bi samo povećala probleme u vašem spolnom životu. U novu se vezu prijašnje spolne navike mogu unijeti na vrlo jednostavan način. Kako ne smijete pokazati da ste na to bili navikli, jednostavno prikažite željom za eksperimentiranjem. Posebno ako je vaš sadašnji partner od suzdržaniji, te nije navikao na stvari koje ste izvodili s bivšim partnerom. Recimo, ako je muškarac s bivšom partnericom navikao redovno prakticirati analni seks, a kod nove ga ne dobije, tada joj ne smije prigovarati i govoriti kako je njegova bivša bila bolje i to mu redovno pružala. To neće proizvesti ništa dobro.

Stvari se morate prihvatiti na diplomatski način. Predstaviti to dijelom vaših želja i htijenja. Kao stvar koja vam se vrlo sviđa i snažno vas uzbuđuje. To je situacija jednaka onoj u kojoj je žena navikla da joj muškarac liže anus, a novom je partneru takva spolna praksa strana i odupire joj se.  Rasprave, u koje je uključeno spominjanje bivših, vrlo su osjetljive, pa vam je pametnije – kada je riječ o ostvarivanju vaših spolnih želja – ne spominjati ih.

Smijete li mu lagati da je seks bio dobar?

Još je osjetljivija situacija kada, recimo, seks nije bio dobar, a partner od vas očekuje da ćete ga pohvaliti. Ne brinite, i to se može riješiti na elegantan način. Ako žena nije doživjela orgazam, muškarcu mora biti jasno da se baš nije iskazao i da ne može očekivati neke velike pohvale. A što kada ga je doživjela, ali seks ipak nije bio onakvim kakvim ga je očekivala? Ili još bolji primjer: što ako se muškarčeve pogreške ponavljaju i skupljaju, tako de će jednog dana biti neminovno o njima iskreno razgovarati?  Ako mu to neće znati reći na lijep način, povrijediti će i uvrijediti ga, a neće postići ništa.

A tako je i kod razgovora o seksu. Treba pronaći pravi trenutak, trenutak koji nema veze sa seksom. Trenutak koji nije potaknut razočaranošću. Trenutak kada ste oboje dobre volje. Tada razgovor može biti iskren, a možda i zabavan. Sličan slučaj možemo naći, recimo, kod oralnog seksa, kojim muškarac nije najzadovoljniji. Ako napadne ženu, neposredno nakon završene akcije, kako se baš i nije iskazala i da je sve to mogla napraviti drugačije, rezultat neće biti dobar. I za takav je razgovor potrebno odabrati pravi trenutak, trenutak u kojem nitko nije opterećen i nervozan, te nespreman za takve razgovore. Ukratko, o seksu se razgovara kada ga se ne misli prakticirati. I kada njime niste opterećeni.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Ljubav & Seks, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login