Na području TK povećan broj kaznenih djela

Tuzla

Tuzla

Na području Tuzlanskog kantona tokom prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 3.414 kaznenih djela, što je za 1.045  ili 44,11 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istovremeno postotak ukupne rasvijetljenosti kaznenih djela iznosi 52,05 posto, navodi se u Informaciji o stanju sigurnosti na području TK-a.

Ako se analiziraju složeniji i teži oblici kaznenih djela, uočava se znatno povećanje broja teških krađa, kao i određeno povećanje teških kaznenih djela protiv sigurnosti javnog prometa, napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i nasilničkog ponašanja.

Uočeno je smanjenje broja ugrožavanja javnog prometa, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, razbojništva, krivotvorenje isprave, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, stoji u Informaciji o stanju sigurnosti.

Analizirajući problematiku maloljetničke delinkvencije uočeno je smanjenje broja kaznenih djela izvršenih od strane maloljetnika. Kada se radi o javnom redu i miru, stanje sigurnosti u ovoj oblasti neznatno je bolje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Dokumentujući navedene događaje u kojima je došlo do narušavanja javnog reda i mira službenici policije su evidentirali 1 395 prekršaja, što je u odnosu na isto razdoblje 2010. godine manje za 44 prekršaja ili 3,1posto.

Ohrabrujuća je činjenica, kako se navodi u informaciji,da analiza strukture prekršaja ukazuje da u manjoj mjeri postoji smanjenje broja težih prekršaja, kao što su tuča, naročito drsko ponašanje, prekršaji neovlaštene upotrebe oružja, te prosijačenja. U istom razdoblju došlo je i do porasta prekršaja odbijanja naređenja i omalovažavanja policijskih službenika i prekršaja po odlukama općinskih vijeća.

U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano ukupno 2 397 saobraćajnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje  2010. godine više za 1,2 posto. Također, vrlo zabrinjavajući je podatak da je u prvih 6 mjeseci ove godine na putevima u TK-u smrtno stradalo 16 osoba, što je za 5 osoba više nego u istom razdoblju prošle godine. Također, u informaciji, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade TK-a, predložen je i niz mjera i aktivnosti čijim će se provođenjem nastojati prvenstveno zaustaviti trend porasta broja učinjenih kaznenih djela.

Posted by on 2011-11-07. Filed under Banovići, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna, Teočak, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login