Na putevima RS-a oko 15.000 vozača dnevno pod uticajem lijekova

lijekovi, RS, saobraćajNa putevima u RS svakodnevno cirkuliše oko 15.000 vozača koji upravljaju motornim vozilima pod dejstvom raznih lijekova čije konzumiranje ne bi smjelo da “ide pod ruku” sa vožnjom, pokazuju procjene Udruženja za unapređenje sigurnosti saobraćaja RS.

Oni navode da vozači koji svakodnevno koriste razne terapije ne bi smjeli da upravljaju vozilima, te navode da čak i lijekovi protiv alergija mogu uticati na sposobnosti vozača.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica to što je veoma teško registrovati takvog vozača i utvrditi da li je on zbog konzumiranja lijekova odsutan u saobraćaju, pravi prekršaje, te izaziva nesreće.

Kako je kazao Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti saobraćaja RS, lijekovi mogu u značajnoj mjeri uticati na ponašanje vozača u saobraćaju.

“Posebno u ovom periodu vozači piju razne lijekove, poput onih za alergiju na ambroziju i slično, a oni takođe utiču na vozača i njegove sposobnosti”, rekao je Jaćimović i dodao da je ova oblast nedovoljno istražena, te da ne postoje relevantni podaci od strane nadležnih institucija, pišu Nezavisne novine.

Naglasio je da treba napraviti monitoring stanja po ambulantama porodične medicine, jer one imaju pravo stanje broja osoba koje uzimaju lijekove kao terapiju, a uz to su vozači.

“Lijek je dozvoljen za kućno liječenje, a ne za vožnju, i to dvoje ne može zajedno”, kazao je Jaćimović i dodao da na ovu problematiku treba više obratiti pažnju.

Takođe, Auto-moto savez (AMS) RS početkom godine je proveo akciju “Uticaj bolesti i medikamenata na bezbjedno učešće u saobraćaju”, čiji je cilj bio smanjenje broja saobraćajnih nezgoda uzrokovanih vožnjom pod dejstvom raznih lijekova. Oni su naveli da se za neke lijekove pouzdano zna da utiču na mnoge psihofizičke funkcije.

“Posebno utiču na sposobnost koncentracije i pažnje, te umanjuju reakcione sposobnosti, slabe vid ili izazivaju pospanost, a to se odnosi na lijekove koji se koriste za smirenje, protiv poremećenog sna, glavobolje, nemira, napetosti i slično”, rekli su u AMS RS.

Oni su naglasili da svaki lijek koji se uzima i koji narušava ove funkcije može uticati na smanjenje sposobnosti za upravljanje vozilom i može izazvati pogrešno reagovanje, što za posljedicu može imati nesreću.

Ljekari upozoravaju da lijekovi koji mogu uticati na psihofizičke sposobnosti, te zahtijevaju pažnju prilikom upravljanja vozilima na kutiji imaju jasnu oznaku trougla, dok su lijekovi sa snažnim uticajem na psihofizičke sposobnosti i prilikom čijeg uzimanja je zabranjeno upravljanje vozilima označeni oznakom crvenog punog trougla.

Posted by on 2011-09-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login