Na SFF-u će biti prikazano osam filmova snimljenih prije 100 godina

Sarajevo Film FestivalU Sarajevu je danas održana press konferencija za medije u organizaciji Sarajevo Film Festivala (SFF) na kojoj je predstavljen partner ovogodišnjeg CineLinka – Velika Britanija, kao i projekt Connecting film.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra je kazao kako je sve spremno za početak najvećeg ljetnog događaja u glavnom gradu BiH.

“Kao što smo već najavili, ovo je veliki projekt, ne samo za naš grad već za cijelu regiju”, kazao je Purivatra.

Ni ovogodišnji SFF ne bi bio moguć bez velikog broja partnera, a da će biti itekako posjećen, kazao je Purivatra, pokazuje i podatak o rekordnoj popunjenosti hotelskih soba za period od 15. do 23. augusta.

Evropska unija, također je uzela učešća u realizaciji ovog, sada već prestižnog filmskog festivala, kao i drugih projekata u BiH.

“Evropska unija već je donirala dva miliona eura za manifestaciju obilježavanja stoljetnice od početka Prvog svjetskog rata. Od tih sredstava, milion dolara dodijeljeno je Fondaciji Sarajevo, srce Evrope. Sretno smo što su svi projekti itekako uspješni”, kazala je Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Jovan Marjanović, vođa industrijskog segmenta SFF-a, sa druge strane, posebno je pohvalio saradnju sa British Councilom. Zahvaljujući njima omogućen je dolazak eminentnih filmskih profesionalaca iz Velike Britanije, koji će raditi sa profesionalcima iz regiona.

“Ova saradnja je prerasla dosadašnji format i sada smo napravili jedan sveoubuhvatni potez, zato je ovaj projekt došao u isto vrijeme kada i obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata”, naglasio je Marjanović.

Iz British Councila su istakli kako su sretni što su mogli dati podršku SFF-u, ali smatraju kako je, pored obilježavanja stoljetnice, bitno i da se ljudi povežu s filmom. Zato će ove godine, uz pomoć Connecting filma, svi ljubitelji sedme umjetnosti biti u prilici da pogledaju osam kratkih filmova. Ti filmovi su posebni jer je omogućeno da se specijalni filmovi donesu iz Britanskog filmskog instituta, a koji su snimljeni prije 100 godina. Tako će svi gledaoci moći vidjeti kako se tada snimalo, igralo, živjelo…

Larisa Halilović iz British Councila u BiH, naglašava kako uz pomoć EU u okviru Connecting filma, rade na razvoju regionalne filmske politike.

Još 10 dana ostalo je do početka dvadesetog Sarajevo Film Festivala koji će ove godine, upravo na jubilarnu dvadesetu obljetnicu, imati bogat program – čak 247 filmova iz 60 zemalja svijeta.  Pored bogatog filmskog sadržaja, ovogodišnji festival okupit će vrhunske poznavaoce filma, glumce, režisere, scenariste i druge ljubitelje sedme umjetnosti. Organizatori su na osnovu dosadašnjeg zanimanja uvjereni da će kino dvorane biti ispunjene do posljednjeg mjesta, kao što je to bio slučaj i  predhodnih godina.

SFF počinje 15. augusta, a trajat će do 23. augusta 2014. godine.

Posted by on 2014-08-08. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login