Nacionalni park Una 2015. godinu proglasio najuspješnijom

Nacionalni park “Una” je u 2015. godini posjetilo više od 50.000 građana prema broju plaćenih ulaznica, što tu godinu čini najuspješnijom do sada – kazao je direktor tog parka Amarildo Mulić.

Una, Štrbački buk

Una, Štrbački buk

Nacionalni park “Una” nastao je iz potrebe da se zaštiti jedan od najljepših i biodiverzitetski najšarolikijih krajolika Evrope. Osnovan je prije manje od pet godina, a danas je prepoznatljiv širom Evrope.

Ipak, 80 posto ovog parka je slobodno za kretanje posjetilaca, pa Mulić procjenjuje da je NP “Unu” u 2015. godini posjetilo između 80.000 i 90.000 posjetitelja, što je ozbiljna referenca kada se govori o razvoju turizma. Dodao  je da su posjete parku povećane  za 43 posto u odnosu na 2014.

Mulić ističe da su uposlenici NP “Une” u posljednje četiri godine napravili konture nacionalnog parka prema standardima i kriterijima koji se primjenjuju u EU uz pomoć svog osnivača Vlade Federacije BiH, kao i ostalih sudionika koji sve više prepoznaju park kao perspektivu razvoja ovog dijela BiH.

Na osnovu prošlogodišnjih rezultata, Mulić očekuje da će i 2016. biti još i bolja, ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale.

– Ali očekujemo da će institucije prepoznati vrijednosti i uložiti značajnija sredstva u infrastrukturu parka da bismo stvorili još bolje uslove za jači iskorak, jer smo to zaslužili tokom četiri i po godine postojanja – ocijenio je.

Također očekuje i veliko interesovanje od turističkih agencija da posjete ovaj nacionalni park.

Najavio je i realizaciju projekta WWF “Adria” koji će  biti implementiran u naredne četiri godine, a čija vrijednost iznosi 320.000 eura. Projekt se  odnosi  i na podršku biznisa lokalnog stanovništva, podizanje nacionalne svijesti te organiziranje radionica.

– Oni su BiH prepoznali kao vrlo uspješnu u zaštiti nacionalnih parkova, a cilj projekta je da se još više podigne nivo kvalitete usluga turističke ponude NP “Una” – naglasio je Mulić.

Nacionalni park “Una” prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom  Unca, desne pritoke Une sve do rječice Krke na zapadu. Mulić kaže da ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Evrope, vrlo vrijednu za očuvanje ukupne krajobrazne i biološke raznolikosti.

– Prostor obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih  spomenika, a poseban položaj tog prostora na tranzitnom pravcu prema moru doveo ga je u prošlosti pod utjecaje mnogih kultura, od kuda potječu bogata arheološka nalazišta, ostaci srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura – objasnio je Mulić.

Una

Una

Posebnost za Unu jeste, dodao je, izrazita dužina njenog “sedrotvornog” toka, s cijelim nizom pratećih fenomena (sedrenih spilja, sedrenih otoka, barijera i slapova) te s iznimnim oblicima kotlina (Martin Brod, Kulen-Vakuf, Klisa, Lohovo) i klisura kanjonskog tipa, uzvodno i nizvodno od Martin Broda te nizvodno od Štrbačkog buka.

– Za  Unac karakterističan je njen oblik krškog toka, posebno u njenom donjem dijelu, na kojem na prolazu kroz kanjonski dio više puta ponire i izvire, na kraju na Crnom vrelu, koje po svojim karakteristikama i ljepoti spada u poseban prirodni fenomen – istakao je Mulić.

Inicijative, prvo za UNESCO nominaciju, a kasnije za proglašenje područja zaštićenim su u velikoj mjeri proistekle iz inicijativa lokalnih zajednica ovog područja. Ova posebna veza između  Une i lokalnog stanovništva predstavlja jednu od značajnih karakteristika vrijednih za očuvanje i zaštitu samog prostora.

fena

Posted by on 2016-02-07. Filed under Bihać, Bosanska Krupa, Kulen Vakuf, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login