Nacionalno neopredijeljeni ne smiju biti ugroženi

Bosna i HercegovinaPredstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH danas su, na sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“, iznijeli svoje prijedloge za izmjene Ustava BiH u skladu s presudom.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Nedžad Jusić kazao je da jednim od amandmana predlažu da se u preambuli Ustava BiH, osim tri konstitutivna naroda dodaju i nacionalne manjine, da se nabroje sve nacionalne manjine kojima je priznato pravo u skladu sa zakonom te da se doda i kategorija nacionalno neopredijeljeni.

Po njegovim riječima, u BiH živi veliki broj građana koji se ne žele nacionalno izjasniti i ne smiju biti ugrožena njihova prava.

Također, predlažu da osim sadašnja tri člana Predsjedništva BiH, bude i četvrti koji bi se birao u jednoj izbornoj jedinici u BiH i koji ne bi pripadao nijednom od tri konstitutivna naroda, a predstavljao bi sve druge građane u BiH.

Što se tiče Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće nacionalnih manjina predlaže da osim sadašnjih 15 članova tog doma – po pet Bošnjaka, Srba i Hrvata, budu i četiri predstavnika nacionalnih manjina, po dva delegata iz Federacije i RS-a, koje bi predlagala vijeća nacionalnih manjina, a ne političke partije.

Predstavnik Vijeća nacionalnih manjina BiH u Privremenoj zajedničkoj komisiji za provođenje presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH“ Vehid Šehić je kazao da će se morati voditi računa da ne padnu u zamku i da predstavnike nacionalnih manjina, bez obzira na to koliko ih ima, dovedu u kvantitativnu nejednakost s ostalim građanima, s obzirom na specifičnost Doma naroda koji se ne bira nego delegira.

“Smatram da bi i predstavnika nacionalnih manjina trebalo da bude isto po broju kao i predstavnika konstitutivnih naroda, jer duh presude je upravo u tome da se dovedemo u jednakopravan položaj. Jednakopravnost će u ovom slučaju biti zadovoljena i činjenicom da će biti isti broj, jer i sada, bez obzira na to koliko koga od tri ravnopravna naroda živi trenutno u BiH, oni imaju isti broj delegata u Domu naroda“, kazao je Šehić.

Smatra da se, ukoliko se istinski želi ukinuti i taj vid diskriminacije, i ovoj kategoriji treba omogućiti da imaju jednak broj delegata.

Jusić je kazao da se Vijeće nacionalnih manjina, prilikom predlaganja amandmana, fokusiralo isključivo na presudu Evropskog suda za ljudska prava, navodeći da smatraju da trenutno stanje nije pogodno za suštinske promjene Ustava.

Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za provođenje presude u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH“, koja je formirana sa zadatkom da u skladu s navedenom presudom pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, na sutrašnoj bi sjednici trebala saslušati i prijedloge nevladinih organizacija.

Posted by on 2011-11-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login