Najava novih protesta i blokada

JMBG , protesti

JMBG  protesti

Poziv na nove proteste, ovoga puta povodom dolaska misije MMF-a u Sarajevo 4. septembra, nailazi na različite reakcije u BiH. Ima li u ovoj zemlji kritične mase nezadovoljnih koja bi se mogla izboriti za promjene?

„Budite u pripravnosti i pratite fb (Facebook)“, poručuje svojim virtualnim prijateljima, ali i drugim građanima, sarajevski glumac i aktivista Feđa Štukan, jedan od inicijatora junskih demonstracija za jedinstveni matični broj građana (JMBG).

„4. septembra u BiH dolaze predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će javnosti predstaviti lažnu procjenu pozitivnih ekonomskih pomaka koje su, navodno, napravile vlasti BiH, da bi nam odobrili novi kredit od kojeg će svaki euro završiti u džepu političara. Pustićemo ih da dođu i onda blokiramo sve. Aerodrome, raskrsnice, ceste… sve“, najavio je Štukan, piše Deutsche Welle.

Pažnju svjetske javnosti ponovo usmjeriti ka BiH

Štukan kaže da je, nakon junskih protesta, važno ponovo skrenuti pažnju svjetske javnosti na zbivanja u BiH.

„Ljudi u svijetu su poslije 20 godina ponovo počeli gledati šta se dešava u BiH. Želimo skrenuti pažnju svjetskih diplomatija i medija na užasnu korupciju u kojoj se guši BiH i zbog koje živimo ovako kako živimo“, kaže Štukan.

Reakcije su različite

Dok jedni jedni pozdravljaju poziv na nove proteste, drugi tvrde da se ni demonstracijama za JMBG nije puno toga postiglo.

Politički analitičar Almir Terzić kaže kako je izlazak na izbore najbolji način kažnjavanja političara za nerad i poziva aktiviste da na predstojećim parlamentarnim izborima preuzmu odgovornost i osnuju političku stranku.

„Svi oni koji misle da će tjeranjem MMF-a ili blokadama doći do cilja grdno se varaju. Možda mogu blokirati saobraćajnice i aerodrome, ali ne i račune na koje parlamentarci i članovi Vijeća ministara BiH primaju svoje naknade bez obzira dolazili oni na posao ili ne“, kaže Terzić za Deutsche Welle.

U BiH nema kritične mase nezadovoljnih

Psiholog Srđan Puhalo upozorava da je u BiH teško formirati kritičnu masu nezadovoljnih koja bi se na protestima izborila za suštinske promjene.

„Mi nemamo alternativu, organizaciju, niti ideju koja bi okupila ljude u BiH u jedinstvenu akciju. Još nemamo svijest o potrebi zajedničkog djelovanja. Još uvijek ne vidim nekoga ko bi mogao objediniti svo to nezadovoljstvo i kanalisati ga u nekom pravcu“, kaže Puhalo.

Uprkos kritikama, analitičari ne osporavaju snagu Štukanove poruke kojom građane poziva na nove proteste.

„Neću mirno gledati kako upadamo u još težu ekonomsku krizu i kako moja djeca i unuci vraćaju pare od kojih će vlasti sebi kupovati kola, vile, skupa odjela, plaćati putovanja, zapošljavati svoju rodbinu i prijatelje i plaćati svoje prljave nacionalističke predizborne kampanje“, kaže Štukan u pozivu na proteste.

Posted by on 2013-08-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login