Najava žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću

Stanišić-SimatovićHaško tužilaštvo u petak je u najavi žalbe na oslobađajuću presudu “Stanišić-Simatović” osporilo zaključke prvostepenog vijeća o nepostojanju krivnje bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 30. maja nepravomoćno je oslobodio Stanišića i Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srpske paravojne jedinice ocijenivši da im ona nije dokazana.

Haški su tužitelji u završnim podnescima u januaru ove godine zatražili da ih se osudi na kaznu doživotnog zatvora.

Tužitelji smatraju da je sud pogriješio kad je zaključio da dvojica optuženih nisu dijelila namjere udruženog zločinačkog poduhvata te će u žalbi tražiti da se poništi oslobađajuća presuda i utvrdi “da je postojao udruženi zločinački poduhvat radi trajnog uklanjanja silom većine nesrba iz velikih područja Hrvatske i BiH djelima progona, ubojstava, deportacije i drugih nečovječnih djela” i da su Stanišić i Simatović s drugim sudionicima pothvata dijelili te namjere.

Sud je u presudi utvrdio da su paravojne jedinice navedene u optužnici, od Crvenih beretki, preko policije SAO Krajine do Srpske dobrovoljačke garde i Škorpiona, počinile zločine no nije mogao i zaključiti da su optuženi dijelili namjeru provođenja ciljeva udruženog zločinačkog pothvata odnosno uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i BiH već se njihova namjera svodila na “održavanje srpske kontrole nad velikim dijelovima Hrvatske i BiH”.

Posted by on 2013-06-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login