Najpoznatije Chavezove izjave

Hugo Chavez

Hugo Chavez

Hugo Chavez, koji je jučer preminuo nakon duge borbe s rakom, bio je državnik čije su kontroverzne izjave ‘zabavljale’ javnost te su mu širom svijeta priskrbile brojne poklonike, ali i neprijatelje.

Dugogodišnji predsjednik Venezuele možda će ostat će najzapamćeniji po otporu prema američkom uticaju u Latinskoj Americi i ostatku svijeta.

O bivšem predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu imao je posebno negativno mišljenje, što je jasno dao do znanja na govoru u Generalnoj skupštini UN-a 2006. godine.

‘Vrag je u kući. Vrag je jučer došao ovdje, a još se i danas osjeti sumpor, za ovim stolom ispred kojega ja sada stojim. Predsjednik SAD-a, gospodin kojega ja nazivam vragom, došao je ovdje i govorio kao da je svijet njegov’ – rekao je Chavez referirajući se na govor koji je Bush dan prije održao na istom mjestu.

Obama dobar dečko, ali i klaun

Poslije je rekao da je njegov govor zapravo bio protunapad tvrdeći da je Bush rekao puno gore stvari o njemu te da je napadao svijet ne samo riječima nego i bombama.

Što se tiče Bushova nasljednika Baracka Obame, čini se da je Chavez o njemu imao podijeljeno mišljenje pa ga je tako jednom nazvao ‘dobrim dečkom’, ali i ‘klaunom’ i ‘sramotom’.

‘Fokusiraj se na upravljanje svojom zemljom od koje si napravio katastrofu’ – poručio mu je nakon što je Obama kritikovao njegove dobre odnose s Iranom i Kubom.

Chavez je Condoleezzu Rice, američku državnu tajnicu iz Bushove ere, obično nazivati djevojčicom. Nakon što je Rice 2006. godine Venezuelu nazvala prijetnjom regionalnoj demokratiji i pomoćnicom Irana, Chavez joj je uzvratio putem televizije.

‘Ne zafrkavaj se sa mnom, Condoleezza. Ne zafrkavaj se sa mnom, djevojčice’ – rekao je Chavez, poslavši joj poljubac i nazvavši je Condolence (eng. sućut).

Naravno, nije imao visoko mišljenje ni o Bushovu savezniku, britanskom premijeru Tonyju Blairu, koji je pozvao Venezuelu da poštuje pravila međunarodne zajednice.

Chavez mu je uzvratio da je upravo on prekršio ta pravila invazijom Iraka.

‘Ne budite besramni, gospodine Blair. Ne budite nemoralni, gospodine Blair. Vi ste jedan od onih koji nemaju morala. Vi niste jedan od onih koji imaju pravo ikoga kritikovati o pravilima međunarodne zajednice’ – rekao je Chavez nazvavši Blaira ‘imperijalističkim pijunom’.

Zašto ne začepiš?

Na iberoameričkom summitu u Santiagu 2007. godine naljutio je španskog kralja Juana Carlosa.

Španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero rekao je Chavezu, koji je Zapaterova prethodnika Josea Mariju Aznara nazvao fašistom, da budu diplomatičniji, a kada ga je Chavez prekinuo, Juan Carlos mu je dobacio:

‘Zašto ne začepiš?’

Izrael je optužio za genocid kada je 2006. godine upozorio da će Venezuela raskinuti diplomatske veze s tom zemljom nakon napada na Libanon.

‘Izrael je poludio. Napada i čini palestinskom i libanonskom narodu isto ono što je kritikovao u holokaustu. Ali ovo je novi holokaust’ – rekao je Chavez.

Chavez je za svoje, ali i zdravstvene probleme brojnih drugih latinoameričkih vođa krivio američku vladu.

‘Teško je objasniti što se događa nekima od nas u Latinskoj Americi. Bi li bilo tako čudno da su izumili tehnologiju za širenje raka za koju mi nećemo saznati za 50 godina?’ – pitao se Chavez, koji se suprotstavljao raznim načinima širenja američkog uticaja u svijetu, pa i Noći vještica, za koju nije imao lijepe riječi.

‘Ovo što su usadili ovdje, što je zapravo običaj ‘gringosa’, je terorizam. Oblače našu djecu u vještice i čarobnjake, što se protivi našoj kulturi ‘– rekao je Chavez.

Chavez je imao i svoju teoriju o životu na Marsu.

‘Uvijek sam govorio da ne bi bilo čudno da je postojala civilizacija na Marsu, ali je možda tamo stigao kapitalizam, imperijalizam… i dokrajčio planet’ – rekao je Chavez.

Posted by on 2013-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login