Najskuplji lijek u historiji košta 1,1 milion eura

U Bosna i Hercegovina, BiH, lijekovi Njemačkoj je na tržište pušten najskuplji lijek u istoriji. Reč je o medikamentu “Glybera”, koji je dio genetske terapije u slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze, veoma rijetke nasljedne bolesti. Cijena terapije iznosi nevjerovatnih 1,1 milion eura.

Rad na ovome lijeku trajao je gotovo 25 godina, a proizvodi ga holandska biotehnološka kompanija “UniQure.”

Iako je lijek bio spreman za upotrebu još prije dvije godine, odobrenje za stavljanje na tržište odloženo je kako bi se sakupili dodatni podaci o njegovoj djelotvornosti.

Jedna ampula lijeka košta 53 hiljade eura, a dovoljna je za dvije injekcije. Za liječenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 injekcije, odnosno 21 ampula, što ukupno košta 1,1 milion eura!

Pacijentima će ovaj lijek postati komercijalno dostupan najvjerovatnije u februaru 2015. godine. U Evropi trenutno ima oko dvije stotine oboljelih koji su odlični kandidati za ovu vrstu terapije.

Iz “UniQure-a” poručuju da “lijek jest skup, ali da je isplativ zato što pacijent koji primi spomenutu dozu može biti miran najmanje šest godina, a možda i duže ili čak cijeli život.”

Dosad su oboljeli morali trajno da primaju također vrlo skupu enzimsku terapiju koja je u ukupnom iznosu mnogo više koštala. “UniQure” trenutno radi na genetskim terapijama za hemofiliju i iznenadna oboljenja srca.

 

Posted by on 2014-12-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login