Najvećem ruskom izvozniku nafte prijeti prekid izvoza

naftaNajvećem ruskom izvozniku nafte, državnoj kompaniji “Rosnjeft”, prijeti prekid izvoza zbog naloga sudova u SAD i Velikoj Britaniji, koji praktično onemogućavaju plaćanje kompaniji iz inostranstva, prenijele su agencije.

Predstavnici “Rosnjefta” nisu želili da komentarišu sudske nologe, izdate na osnovu tužbi bivših akcionara bankrotirane naftne kompanije “Jukos”, čiju je većinsku aktivu prije tri godine kupila ruska državna kompanija “Rosnjeft”, pišu Biznis novine.

Kako je rekao komercijalista jedne velike zapadne firme, postoje sudski nalozi, koji spriječavaju plaćanje ‘Rosnjeftu’, a odnose se na kompanije registrovane u Velikoj Britaniji i SAD.

Drugi izvor, pak, tvrdi da “Rosnjeft” savjetuje svojim kupcima da sačekaju sa plaćanjem nekih ugovora, a da će “po najgorem scenariju, nastupiti potpuna zbrka sa plaćanjem koja će paralisati cijelokupan izvoz ‘Rosnjefta’”.

Sudski nalozi u SAD i Britaniji vezuju se za prošlogodišnju odluku suda u Holandiji, po kojoj “Rosnjeft” mora da plati “Jukos kapitalu”, filijali kompanije “Jukos”, oko 400 miliona dolara. Pošto ruska kompanija nije ispunila sudsku odluku, “Jukos” je sudskim putem zatražio naplatu.

Rojters ukazuje da “Rosnjeft” prodaje naftu najvećim svjetskim firmama, među kojima su “Šel”, BP, “Ševron” ENI i “Total”.
Ruska vlada je optužila “Jukos”, nekada najveću naftnu kompaniju u zemlji, za utaju popreza od vise desetina milijardi dolara i rasprodala je njenu imovinu kako bi namirila dugove.

Direktor i bivši vlasnik “Jukosa” Mihail Hodorkovski, već osuđen na osam godina zatvora, ponovo je pred sudom zbog novih optužnica, zbog kojih bi zatvorska kazna mogla da mu se produži za još 22 godine.
Kupovinom najveće aktive “Jukosa”, kompanija “Rosnjeft” je od sedmog po veličini proizovđača, postala lider na ruskom tržištu, sa godišnjom proizvodnjom od preko 100 mioiona tona.

Akcionari “Jukosa” demantuju optuzbe i tvrde da je kompanija uništena iz političkih razloga, obećavajući “Rosnjeftu” doživotne sudske istrage.
Početkom marta Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je počeo istragu po tužbi bivših rukovodilaca “Jukosa” kojom od Rusije potražuju nadoknadu u visini od 98 milijardi dolara.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login