Namirnice za smanjenje holesterola

Orašasti plodoviDr. Laura Carr i Ian Marber u svojoj knjizi ‘Eat Your Way To Lower Cholesterol’ otkrivaju kako nam prehrana može spasiti život i poručuju da za zdravo srce nije nužno odreći se svih namirnica koje volimo.

Dovoljno je, kažu autori, iskoristiti snagu šest namirnica koje smanjuju holesterol tako što ćete ih pravilno kombinirati u svakodnevnoj prehrani i ukusnim receptima koje je predložila dijetetičarka dr. Sarah Schenker, a može ih koristiti cijela obitelj.

Vlakna (žitarice)
Vlakna su neprobavljiva biljna tvar. Žitarice su najbogatiji izvor vlakana, a sadrže ih i orašasti plodovi, sjemenke, povrće i voće.

Dnevna doza: Istraživanja sugeriraju da je dijeta s 20 grama ili više vlakana na dan povezana s nižim razinama holesterola. Nije jednostavno unijeti toliku količinu vlakana odjednom, a osim toga nagli unos može izazvati probavne tegobe. Preporučuje se najmanje devet grama vlakana iz zobi, a još minimum od 11 grama iz drugih izvora. Jedite ovu količinu svaki dan tokom tri mjeseca da biste smanjili holesterol čak do 12 posto.

Zdrava ulja
Masti su vitalni dio uravnotežene prehrane. Općenito govoreći, postoje dva tipa – zasićene i nezasićene. Nas najviše zanimaju upravo nezasićene masti, a njih je najviše u maslinovu i repičinu ulju.

Dnevna doza: Studije pokazuju da trebamo uzimati najmanje 25 ml (dvije jušne žlice) djevičanskog ili ekstradjevičanskog maslinova ulja na dan. Možete ga preliti po salatama, povrću kuhanom na pari ili koristiti umjesto maslaca na integralnom kruhu. To možda neće smanjiri razinu LDL-a, ali može povisiti HDL, a znamo da, što ga više imamo, to je bolje.

Soja
Sojino mlijeko, tofu (od sojina mlijeka), zrna soje, sojin jogurt i sojin sladoled… uglavnom su dostupni u većini supermarketa. Soja ima umjerenu mogućnost smanjenja holesterola, a također je siromašna zasićenim mastima i izvrstan je izvor proteina.

Dnevna doza: Oko 30 grama sojinih proizvoda dnevno može smanjiti holesterol za jedan posto. To bi značilo pola litre sojina mlijeka i sojin jogurt dnevno ili 30 grama tofua.

Orašasti plodovi
Bademi, brazilski oraščići, makadamija orasi, pistač, lješnjaci i orasi su iznimno raznoliki i imaju povoljne učinke na holesterol. I orašasti plodovi i sjemenke bogati su vlaknima i nezasićenim mastima i izvor su vitamina E i folne kiseline.

Dnevna doza: Samo 30 grama, što je otprilike dobra šaka, orašastih plodova na dan. To je i 20 badema ili 10 brazilskih oraščića, piše Slobodna Dalmacija.

Zob

Jedite müsli, kekse od zobi ili umiješajte zobene pahuljice u frape. Zob sadrži topljivo vlakno koje se naziva betaglukan koje ima učinak smanjenja holesterola.

Dnevna doza: Samo tri grama betaglukana dnevno je dovoljno za smanjenje holesterola u krvi za pet do 10 posto. Kriška zobenog kruha (obično mješavine pšenice i zobi) sadrži 0,5 grama, a zdjelica zobene kaše sadrži 1,5 grama.

Posted by on 2014-08-06. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login