Naplaćeno 1,493 milijardi KM indirektnih poreza

 porez, BiHUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je za prva četiri mjeseca ove godine naplatila 1,493 milijardi KM indirektnih poreza po odbitku povrata, što je za 1,24 posto više nego u istom periodu 2011.

U ovaj postotak je uključeno je i oko 15,7 miliona KM naplaćenih prihoda koji su ostali neusklađeni nakon usklađivanja uplata na Jedinstveni račun sa podnesenim prijavama/deklaracijama u modulima IT sistema Uprave, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

April je donio ogroman rast prihoda od akciza na uvozne cigarete od 81 posto i domaće derivate nafte od 94 posto, što je povuklo i rast ukupnih prihoda od akciza u aprilu od 31 posto.

Nominalno u prva četiri mjeseca najveći porast od 30 miliona KM naplate je zabilježen kod akciza i nešto skromnije kod PDV-a.

Padom prihoda od carina pozitivni nominalni efekti su svedeni na oko 17 miliona KM.

Kumulativni rast prihoda u četiri mjeseca ove godine je neznatno premašio posljednje godišnje projekcije prihoda od indirektnih poreza iz aprila ove godine.

Kretanje naplate prihoda od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca ukazuje na potrebu restriktivnijeg pristupa izradi budžeta za narednu godinu, konstatuju u Odjeljenju za makroekonomsku analizu.

Posted by on 2012-06-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login