Narodno pozorište Mostar na dosta gostovanja u predstojećem periodu

Ansambl Narodnog pozorišta Mostar (NPM) decembar je počeo učešćem na otvaranju pozorišne manifestacije “Jesenji pozorišni salon” u Bijelom Polju izvedbom predstave “Ajmo na fuka” autora i režisera Dragana Komadine, a i cijeli posljednji mjesec u godini protećiće u znaku brojnih gostovanja.

Kako je saopšteno iz NPM, već sutra, 4. decembra, “Ad Hok Teatar” u Brčkom u sklopu projekta “Revija teatarskih malih formata” ugostiće, takođe, predstavu “Ajmo na fuka” koja će biti odigrana u Domu kulture Brčko sa početkom u 20 sati.

“‘Ajmo na fuka’ od premijere 2015. godine puni pozorišne dvorane, a gostovala je u Pragu, Beču i Brnu, pored gostovanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji te je nagrađivana na raznim festivalima”, navedeno je u saopštenju NPM.

Dalje je navedeno da će predstava “Perzeide” autorke Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, pored izvedbe na otvaranju kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” u Sarajevu (kampanju ” u BiH provodi UN Women BiH uz finansijsku podršku Švedske), biti odigrana i u utorak, 5. decembra, u okviru iste kampanje, na maloj sceni “Studio 64” Narodnog pozorišta u Mostaru sa početkom u 20 sati.

“Predstava se bavi kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. Glumačku postavu čine Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM koja je otvorena svakim radnim danom od 10.30 do 14 časova”, pojašnjeno je u saopštenju.

Nakon toga, predstava “Perzeide” učestvuje na kulturnoj manifestaciji “Pozorišne večeri u Živinicama” koju organizuje Bosanski kulturni centar Živinice, a biće odigrana u četvrtak, 7. decembra, sa početkom u 19 sati.

Posljednje gostovanje u decembru zakazano je za ponedjeljak, 18. decembar, a riječ je o Međunarodnom festivalu Kamernog teatra 55 “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu, u okviru kojeg će biti izvedena, takođe, predstava “Perzeide” sa početkom u 20 sati.

Posted by on 2023-12-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login