Naše rijeke nisu resurs za privatne biznise nego za živi svijet

Čuvari rijeka u BiH pozdravljaju zaokret u službenom opredjeljenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu malih hidroelektrana (MHE).

Doljanka, Jablanica, MHE
Doljanka, Jablanica, MHE

“Sam premijer Fadil Novalić odlučno je negirao bilo kakvu korist od ovih pogona, osim za njihove vlasnike, te jasno potvrdio dugogodišnji stav Čuvara rijeka da je BiH i bez MHE energetski neovisna, a da MHE nisu obnovljiva energija jer ne čuvaju okoliš – naprotiv, itekako ga uništavaju. No, ovaj stav premijera Novalića, iznenadno otkriven nakon šest godina mandata, ni na koji način nije promijenio našu realnost – nastavlja se gradnja MHE, uprkos izričitoj zabrani koju je još prije tri mjeseca usvojio Parlament Federacije BiH”., kažu čuvari rijeka.

Dodaju da sedmicu prije no što će premijer Novalić zdušno i rječito podržati borbu Čuvara rijeka, Vlada Federacije (još uvijek u tehničkom mandatu) donosi odluku da dodatno potpomogne vlasnike MHE.

“Odluka donesena na sjednici Vlade Federacije, održanoj 24. septembra 2020. godine udvostručava iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije koja se naplaćuje krajnjim potrošačima električne energije. Trenutno to znači pumpanje novca, uzetog od naroda preko računa za struju, isključivo na račune tajkuna koji se bogate ubijajući nam rijeke”, ističu.

U utorak, 13. oktobra zakazan je sastanak između predstavnika Čuvara rijeka u FBiH i premijera Fadila Novalića, te nadležnih ministara. Cilj sastanka je iznošenje zakonskih prijedloga okolišne zajednice za hitno zaustavljanje uništavanje rijeka i života gradnjom malih hidroelektrana.

“Radi se o konkretnim zakonskim i podzakonskim rješenjima koja se mogu sprovesti u veoma kratkom roku, pod uslovom da postoji istinska politička volja nadležnih i iskreno opredjeljenje za spas rijeka i živog svijeta u FBiH. Tom prilikom podsjetićemo Vladu Federacije BiH da raspolaže s dovoljno ovlaštenja da u kratkom roku zaustavi uništavanje rijeka i okoliša. Ništa od tih ovlaštenja još nije iskorišteno niti je napravljen ijedan korak ka realizaciji odluke Parlamenta FBiH o zabrani MHE”, ističu čuvari rijeka.

Dodaju da je Priroda BiH u opasnosti, čime je i opstanak cijelog bh. društva doveden u pitanje.

“Ljudi na ovim prostorima sada direktno zavise od hitne i dosljedno provođene zaštite okoliša, prvenstveno kroz proglašenje većeg broja zaštićenih područja i strogu zaštitu postojećih, te rigorozan inspekcijski nadzor i proaktivno djelovanje svih nadležnih. Rijeke BiH nisu resurs za privatne biznise nego za živi svijet, uključujući i ljudske zajednice. Svaki dan nedjelovanja, ovaj sastav Vlade Federacije BiH – posebno premijera Novalića (SDA), ministricu okoliša i turizma Editu Đapo (SBB) i ministra energetike Nermina Džindića (SBB), ali i ministra pravde Mate Jozića (HDZ), ministra prostornog uređenja Josipa Martića (HDZ) i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudina Dedića (SDA) – vodi ravno u istoriju kao glavne krivce za ubijanje rijeka BiH”, kađžu

Doljanka, Jablanica, MHE, male hidroelektrane, rijeke, okoliš
Doljanka, Jablanica, MHE,

Pozivaju Vladu na čelu s premijerom Novalićem da pod hitno preuzme istorijsku odgovornost i zaustavi daljnje uništavanje rijeka u svim kantonima i županijama gdje se gradnja MHE i dalje odvija punom parom.

“To je moguće samo pod uslovom da se Premijer i ministri prestanu reklamirati kao ljubitelji prirode I počnu da rade svoje posao, u opštem interesu, za što su na koncu i plaćeni”, kažu čuvari rijeka.

Saopštenje potpisuju Ekološka udruženja i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH: Eko forum Zenica, Udruženje “Aarhus centar u BiH”, Eko Gotuša, Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena, UG Planina Teslić, Udruženje “Za Doljanku”, Centar za životnu sredinu, UG Eko Element Bugojno, Eko Bistro Kruščica, UG “Neretvica – Pusti me da tečem, UG “Bjelava”, EU Majski Cvijet Buna, “Centar Bolkay”, Eko akcija i Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Posted by on 2020-10-11. Filed under Banja Luka, Ekologija, Konjic, Livno, Magazin, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login