Nastavak investiranja na području općine Kakanj

TE KakanjU okviru Aftercare programa za 2014. godinu, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Zeničko-dobojskog kantona i Općine Kakanj posjetili su tri kompanije na području Kaknja.

Firma Bioorganika d.o.o. Kakanj, investicija preduzeća Agroproteinka iz Hrvatske, bavi se zbrinjavanjem i toplinskom preradom nusproizvoda životinjskog porijekla. Ivica Grlić, generalni direktor, ovom prilikom najavio je zapošljavanje više od 70 radnika sa područja općine i šire, te ulaganje više od deset miliona eura u proširenje proizvodnje koja će u potpunosti biti usmjerena na izvoz iz BiH u EU i na Daleki istok.

Dokaz da i privrednici iz BiH uspješno posluju jeste Mensur Muftić, koji zastupa firmu Plama Pur BH d.o.o, koja je osnovana 2005. godine i  50 posto je u domaćem vlasništvu, a 50 posto u vlasništvu partera iz Slovenije.

Kako je Muftić kazao za Oslobođenje, firma se bavi proizvodnjom meke poliuretanske pjene, odnosno spužve za industriju namještaja.

“Poznato je da je industrija namještaja jedna od rijetkih grana privrede koja ostvaruje suficit, što nam daje dobre preduvjete za dalji razvoj. Za ovu godinu planirali smo pokretanje novih proizvodnih linija, proširenje kapaciteta firme, a nove investicije u automatizaciju znače i veću proizvodnju i naravno veći izvoz”, rekao je Muftić.

Predstavnici FIPA, ZDK-a i Općine posjetili su i kompaniju Pellets H&P d.o.o. Kakanj koja predstavlja njemačku investiciju.

Muhamed Plast, direktor i suvlasnik kompanije, najavio je zapošljavanje više od 20 radnika do kraja godine i proizvodnju peleta za domaćinstvo, s tendencijom kasnijeg proširenja proizvodnih linija (industrijski pelet) i broja zaposlenih.

U svim kompanijama istaknuta ja ogromna i presudna uloga općinskih predstavnika za privlačenje investicija na ovom području.

Tako je Općina Kakanj donijela niz odluka koje omogućavaju širok spektar pogodnosti, a tiču se oslobađanja od plaćanja naknada za rentu, naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalne naknade, takse na istaknutu firmu… Osim toga, Općina je organizovala i tim za uklanjanje administrativnih barijera, što investitorima omogućava brzo i jednostavno dobijanje dozvola i drugih akata.

Posted by on 2014-04-08. Filed under Kakanj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login