Nastavak suđenja Vojislavu Šešelju za nepoštovanje suda

Vojislav Šešelj, Haag

Vojislav Šešelj

Suđenje predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u trećem postupku zbog nepoštovanja suda biće nastavljeno danas u Haškom tribunalu.

Suđenje je prekinuto u ponedjeljak, 11. juna, jer se u sudnici nije pojavio Šešeljev pravni savjetnik Dejan Mirović koji bi trebalo da ispita optuženog i, ujedno, jedinog svjedoka u ovom predmetu.

Šešelj je rekao da sekretarijat Tribunala nije odobrio putne troškove za Mirovića. On je izjavio da nije u stanju da pripremi svoju odbranu i završnu riječ bez pravnog savjetnika i bez referenta za predmet Nemanje Šarovića.

Stav pretresnog vijeća je da je “Mirović dobrodošao da u sudnici ispita optuženog, ali da, pošto se radi o jednostavnom procesu, nema potrebe da u njemu radi i referent za predmet“.

Treći postupak za nepoštivanje suda protiv Šešelja pokrenut je zbog odbijanja da sa svog websajta ukloni četiri knjige čiji je on autor i šest povjerljivih podnesaka u kojima su objelodanjene povjerljive informacije o zaštićenim svjedocima.

Na prvom suđenju za nepoštivanje suda Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora,a na drugom prvostepeno na 18 mjeseci zatvora.

Rasprava u Šešeljevom predmetu jedina je koja će ove sedmice biti održana u Tribunalu.

Suđenje po glavnoj optužnici, koja Šešelja tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, završeno je u martu, a donošenje presude očekuje se u martu iduće godine.

Posted by on 2012-06-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login