Nastavljeno suđenje pomagačima ubice Vedrana Puljića

Oliver Knezović

Oliver Knezović

Saslušanjem svjedoka pred Općinskim sudom u Livnu nastavljen je postupak protiv sudskih policajaca Kantonalnog suda u Širokom Brijegu Marinka Barbarića i Ivana Barića, koje optužnica tereti za oslobađanje iz pritvora Olivera Knezovića, optuženog za ubistvo navijača Fudbalskog kluba Sarajevo Vedrana Puljića 4. oktobra 2009. godine.

Saslušani su komandant Odjeljenja sudske policije Zapadnohercegovačkog kantona Veselko Prlić i advokat optuženog Olivera Knezovića, Borislav Čuljak, koji je ocijenio nelogičnom tvrdnju Prlića da je kobne noći otišao sa dužnosti oko 21.00 sat, te da nije bio očevidac Knezovićevog bijega iz pritvora.

Na pitanje advokata optuženih Nade Dalipagić i Žarka Zeljka da li je normalna situacija to što je u momentu kada je saslušavano osam osumnjičenih, Prlić odvezao kući jednog od sudskih policajaca (Kraljevića) i ostavio samog policajca Marinka Barbarića da čuva pritvorenog Knezovića, Prlić je odgovorio da je to za njega normalna situacija i da bi ponovo postupio na isti način.

Optužnicu protiv Barbarića i Barića potvrdio je Općinski sud u Livnu 4. februara, a za krivično djelo koje im se stavlja na teret – protivzakonito oslobađanje lica koje je lišeno slobode, predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Optuženi za ubistvo navijača FK Sarajevo Oliver Knezović, nakon incidenata uoči utakmice FK Široki Brijeg – FK Sarajevo u Širokom Brijegu iste noći pobjegao je u Hrvatsku, a bijeg iz zgrade Kantonalnog suda, prema optužnici, omogućili su mu sudski policajci Marinko Barbarić i Ivan Barić.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu protiv Knezovića za ubistvo jednog i pokušaj ubistva još šest osoba, te izazivanje opšte opasnosti u neredima u Širokom Brijegu 4. oktobra 2009. godine, a na dva poziva suda za pripremno ročište optuženi, koji posjeduje i državljanstvo Hrvatske, nije se odazvao.

Nastavak suđenja sudskim policajcima u ovom predmetu zakazan je za 17. februar 2012. godine, kada će biti saslušani svjedoci Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Posted by on 2011-12-22. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login