NATO će biti pod istragom za ratne zločine

Libija, ratLuis Moreno Ocampo, glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda kazao je jučer kako će trupe NATO-a, pobunjenici i snage režima Muamera Gadafija biti pod istragom zbog kršenja zakona ratovanja u Libiji.

Osim optužbi protiv Gaddafija i članova njegove uže porodice, Nacionalni prijelazni sud primio je i žalbe na račun koalicijskih snaga.

”Postoje optužbe za zločine koje su počinili NATO, pobunjenici i snage koje su bile naklonjene Gadafiju. Optužbe će zasebno i nezavisno istražiti tužitelji”, kazao je Moreno Ocampo.

U posljednjoj sedimici napada na Libiju, Gaddafijev režim naveo je kako su NATO snage prilikom bombardovanja ubile 85 libijskih civila u blizini grada Ziltana.

Khaled Hemidi, jedan od Gaddafijevih generala, podnio je tužbu pred Belgijkim civilnim sudom u Briselu u kojem optužuje NATO za ubistvo njegove supruge i troje djece u avionskom napadu koji se dogodio 20. juna u blizini garda Surmana.

Tužitelj Moreno Ocampo je kazao kako je vrlo moguće da nova vlada u Libiji vodi slučaj protiv Gadafijevog sina Saifa i Abdullaha al-Senussija, jednog od šefova obavještajne službe.

Posted by on 2011-11-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login