NATO je ključ za stabilnost BiH

BiH, NATOMinistrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić tvrdi da podržava snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u već na narednom samitu Severnoatlantske alijanse u Chicagu 20 i 21. maja koju je pokrenuo turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Pusić otkriva da su ona i ministar Davutoglu ‘zajednički sudjelovali u toj inicijativi’.

Kako kaže, sastali su se na marginama susreta ministara zemalja članica NATO-a u Bruxellesu prošlog mjeseca, te razgovarali o podršci Bosni i Hercegovini s ciljem napretka na putu te zemlje prema NATO-u savezu.

‘Zaključili smo, a to je, apsolutno i hrvatski stav, da je činjenicom dogovora šest ključnih stranaka u BiH o načinu na koji će se rješavati pitanje vojne imovine učinjen jedan važan i ozbiljan napredak. Naravno, BiH treba taj dogovor i formalne odluke, te da započne s procedurama registracije imovine. Ali, važno je da NATO prepozna napredak tamo gdje ga ima! Mislimo da je za stabilnost BiH vrlo važno da ona napreduje prema članstvu i da što prije bude primljena u NATO. U tom pogledu će se i Hrvatska apsolutno založiti’, izjavila je Pusić.

Važnost ulaska Bosne i Hercegovine u NATO Pusić vidi u činjenici da je BiH ključna za stabilnost regije jugoistočne Evrope. Smatra kako, nedvojbeno, nijedna zemlja u regiji ne može računati na svoju stabilnost bez stabiliziranja BiH.

‘U tom smislu, ja mislim da je neobično važan napredak BiH na ova dva plana. Prvo, na putu ka NATO-u, a, drugo, na put prema Evropskoj uniji (EU). Ne zbog članstva kao takvog, već to doprinosi stabiliziranju institucija.

Naše iskustvo pristupa NATO-u govori da smo mi kroz procedure pristupa gradili svoje institucije. To nam je poslužilo kao način za postavljanje temelja institucija. Mislim da u tom pogledu zemlje u regiji imaju taj zajednički interes. Hrvatska, svakako, misli aktivno sarađivati sa BiH, uključujući i neku vrstu formaliziranja te saradnje.

Da li osnivanjem nekog centra ili euro-atalanske strategije, odnosno formalnog partnerstva u tom napretku prema euro-atlanskim integracijama’, pojašnjava Pusić.

Osvrćući se na sve snažniji pozitivan angažman Republike Turske na Balkanu, Pusić je kazala kako je ‘Turska za cijelu regiju, pa i šire, izrazito važna zemlja’.

‘Turska je zemlja koja je za nas vrlo zanimljiv i relevantan partner. Naše tri zemlje koje direktno graniče u regiji, to jeste BiH, Hrvatska i Srbija, ključne su za stabiliziranje regije. Prve inicijative i prvi razumni potezi moraju poći od nas koji živimo u regiji.

U tom pogledu podrška Turske, EU i SAD, pa i Rusije je važna i dobrodošla. Smatram da je apsolutno korisno da u to smislu imamo podršku tih vrlo relevantnih zemalja i političkih faktora. Moje je, međutim, uvjerenje da ti nitko ne može pomoći ako prvo ne možeš pomoći sam sebi.

Temeljni prijedlozi i rješenja moraju doći od nas koji tu živimo. A onda je podrška izvana vrlo, vrlo značajna. I Turska je, kao i drugi politički faktori koje sam spomenula, vrlo važan partner’, analizira Pusić za agenciju Anadolija.

Komentirajući nedavno održane opće izbore u Srbiji, a u iščekivanju drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji 19. maja ove godine, šefica hrvatske diplomatije je istakla ‘da bi za samu Srbiju i sve zemlje oko nje bilo dobro da opcija koja pobjedi zagovara evropske reforme’.

‘Ne želim prejudicirati rezultate izbora. Za sada, treba vidjeti šta će se dogoditi u drugom krugu. U svakom slučaju, ko pobijedi u Srbiji, mora imati sposobnost voditi svoju zemlju mora biti spreman na suradnju i rješavanje problema u regiji’, smatra Pusić.

Na pitanje kako danas vidi položaj Hrvata u BiH, budući je, nakon zategnutih međunacionalnih odnosa u Federaciji BiH, Hrvat Vjekoslav Bevanda imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Pusić je konstatirala da je važno da sva tri naroda participiraju u aktivnostima bitnim za budućnost BiH.

‘Mislim da je dobro da je na razini države uspostavljena vlast i da ona funkcionira. Nema drugog načina nego da se definiraju zajednički interesi, da se definira način kako da svi ravnopravno sudjeluju u vlasti.

Tako mora biti dok postoji etnička reprezentacija, to jest reprezentacija po etničkom kriteriju. Na taj način se svi identificiraju i s budućnosti zemlje. To se neće postići nadmudrivanjem. To nije pravi način.

Pravi način je uključivanje predstavnika sva tri naroda u to da njihova sudbina ovisi o zajedničkoj sudbini cijele zemlje’, zaključila je Pusić.

Posted by on 2012-05-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login