“Natura 2000″ područja u BiH

Natura 2000Zahvaljujući aktivnoj saradnji sa svim sudionicima projekta “Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH”, uspješno je održan prvi dio radionica za sva tri pilot “Natura 2000″ područja u BiH – u Šamcu (bara Tišina), Trebinju (Orjen-Bijela gora) i Fojnici (Vranica).

Učešće na radionicama uzelo je gotovo 200 sudionika, a počeo je i drugi dio stručnih radionica. Za pilot projekat Vranica u Fojnici je uz prisustvo više od 50 učesnika, uspješno završena i druga dvodnevna radionica.

Uz radionice završeno je i takmičenje učenika šest škola iz Gornjeg Vakufa i Fojnice, koji su prikazali svoje radove na zaključnoj izložbi u sklopu radionice.

Na radionici su aktivno učestvovali sudionici javnih državnih, entitetskih, opštinskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora – lovci, ribolovci, planinari, poljoprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i mnogi drugi.

Sudionici završne radionice za Vranicu su na osnovu rezultata iz prethodne radionice, zajedničkim radom utvrdili viziju i ciljeve.

Stručnjaci i predavači projekta predstavili su mjere očuvanja povoljnog stanja staništa i vrsta i usaglasili aktivnosti za održivi razvoj na području Vranice.

Vranica je jedno od tri potencijalna pilot Natura 2000 područja BiH, koje su odabrali domaći i međunarodni stručnjaci u sklopu projekta “Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH”.

Navedeni projekt financira Švedska vlada, a njim rukovodi Delegacija Evropske Unije za BiH.

Vranica, smještena između Fojnice i Gornjeg Vakufa, te između dvije rijeke, Vrbasa i Bosne, je životni prostor brojnih značajnih Natura 2000 vrsta, kao što su suri orao, mrki medvjed, balkanska divokoza, sova jastrebača i jelenak, a na Vranici su svoj dom pronašle i mnoge značajne endemske biljne vrste, saopćeno je iz projekta Natura 2000.

Posted by on 2014-06-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login