Naučnici koji su kreirali smrtonosni virus umiruju javnost

virusVoditelj holandskog istraživačkog tima koji je otkrio smrtonosni soj virusa ptičje gripe u srijedu je ustvrdio da opasnost od moguće objave tog istraživanja ‘nije tako velika kao što se misli u svijetu’.

‘Prijetnja za biosigurnost nije tako velika kao što svi misle, jer stvaranje tog virusa nije jednostavan postupak i za njega morate imati visokokvalificirano i vrlo brojno osoblje te odgovarajuće radne uslove’, rekao je za AFP Ron Fouchier.

Holandski laboratorij univerzitetskog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu pod Fouchierovim vodstvom u septembru je objavio da je uspio stvoriti mutirani soj virusa H5N1 koji prvi put ima potencijal jednostavnog prijenosa zrakom među sisavcima, pa tako i s čovjeka na čovjeka.

Virus H5N1 se zasada među ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom.

Američko Nacionalno naučno savjetodavno vijeće za biosigurnost (NSABB) krajem novembra je od američkog naučnog časopisa Science, koji je trebao objaviti rezultate holandskog istraživanja, zatražio da iz članka izostavi načine i metode korištene u istraživanju.

U utorak je list The Independent objavio kako je otkriće izazvalo bojazni u vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje, prenosi Hina.

U utorak je Science objavio da je NSABB insistirao na ‘nužnosti sprečavanja mogućnosti da detalji istraživanja padnu u pogrešne ruke’.

‘Te informacije moraju dobiti zemlje u kojima virus H5N1 izaziva epidemije, kako bi bile pripravne za slučaj da se pojavi ta mutacije virusa’, rekao je Fouchier, ali i dodao da poštuje preporuke NSABB-a i da je već poslao pročišćenu verziju rezultata istraživanja.

Soj virusa ptičje gripe H5N1 ubio je stotine miliona ptica otkako se pojavio 1996. godine i do sada zarazio samo 600 ljudi koji su došli u direktan dodir s peradi, ali uz smrtnost od 60 posto.

Naučnici ne dvoje da novi soj virusa, nastao sa samo pet mutacija na dva gena, ima potencijal uzrokovati katastrofalnu pandemiju u kojoj bi mogli umrijeti deseci miliona ljudi.

Posted by on 2011-12-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login