Naučnici: Polarnih medvjeda sve manje

Polarni medvjed

Polarni medvjed

Klimatske promjene prijete poplavljivanjem cijelih otoka u južnom Pacifiku i tradicionalno skijaške zemlje poput Njemačke moraju sve više proizvoditi umjetni snijeg, a simbol te prijetnje globalnog zatopljenja postali su polarni medvjedi kojih je sve manje, upozoravaju naučnici.

Stručnjaci će u ponedjeljak u Limi pokrenuti jednogodišnji UN-ov plan da se do decembra 2015. postigne novi globalni sporazum o klimi i općenito pojačaju napori za zaustavljanje globalnog zatopljenja.

Velike žrtve tog trenda su polarni medvjedi kojih je 2014. na Aljasci i u sjeverozapadnoj Kanadi bilo oko 1500, a nedavno je njihov broj pao na oko 900.

“Komadi leda koji plutaju na moru godinama se smanjuju i bez leda polarni medvjedi nemaju platforme s kojih love tuljane. To njihov opstanak čini izuzetno teškim, osobito za mlade životinje”, rekla je Sybille Klenzendorf iz međunarodne organizacije World Wildlife Fund for Nature.

Na klimatskoj konferenciji u meksičkom ljetovalištu Cancun 2010., sudionici su usvojili preporuke znanstvenika da se globalno zatopljenje ograniči na najviše dva stupnja Celzijusa više od predindustrijske temperature, prenosi portal croenergo.eu.

No, mjere koje su poduzete daleko su od dovoljnih.

Na dvanaestodnevnoj konferenciji UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama COP-20 u Limi okupit će se 195 zemalja i predložiti smjernice za sporazum koji bi trebao biti usvojen iduće godine u Parizu.

 

Posted by on 2014-12-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login