Naučnici pronašli žive mikrobe stare 50.000 godina

kristal

kristal

U meksičkim pećinama poznatim po ekstremnim uslovima, naučnici su pronašli žive organizme zarobljene u kristalu koji bi mogli da budu stari i 50.000 godina.

Drevni uspavani mikrobi u pećinama Naika na sjeveru Meksika uspjeli su da prežive zahvaljujući mineralima kao što su gvožđe i mangan, rekla je Penelope Boston, direktorka NASA astrobiološkog instituta.

“To je superživot”, navela je ona predstavljajući novo otkriće na Konferenciji Američke asocijacije za naučni napredak, prenosi AP.

Ova otkrića rezultat su devetogodišnjeg istraživanja i još uvijek nisu objavljena u naučnim časopisima niti su dobila potvrdu nezavisnih stručnjaka.

Ukoliko bude potvrđeno, ovo otkriće predstavljaće još jedan primjer kako mikrobi mogu da prežive u ekstremnim uslovima na Zemlji.

Naika pećine, gdje je napušteni rudnik olova i cinka, nalaze se na dubini od 800 metara i prije početka iskopavanja bile su potpuno izolovane od spoljnog svijeta.

Neki dijelovi pećine bili su dovoljno veliki da se u njih smjesti čitava katedrala, a zbog izobilja kristala koji su oblagali njihove gvozdene zidove, naučnici su nosili svojevrsna “svemirska odjela”, kako bi spriječili kontaminaciju.

Temperatura u nekim dijelovima pećine u prosjeku je između 40 i 60 stepeni tako da su naučnici smjeli da rade najduže po 20 minuta, da bi se potom povukli u hladnije dijelove gdje je temperatura iznosila 38 stepeni.

Posted by on 2017-02-20. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login