Navi Pilaj upozorila Izrael zbog mogućeg ratnog zločina

Navi Pilaj

Navi Pilaj

Vodeća zvaničnica UN-a za ljudska prava u srijedu je osudila izraelske vojne akcije u pojasu Gaze, rekavši kako je moguće da su počinjeni ratni zločini.

Navi Pilaj izjavila je na vanrednoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi da u izraelskoj vojnoj ofanzivi nije učinjeno dovoljno da se zaštite civili.

Ona je također optužila Hamas za “neselektivne napade” na Izrael.

Izrael je pokrenuo ofanzivu 8. jula s deklariranim ciljem zaustavljanja raketne vatre iz Gaze.

“Izgleda da postoji snažna mogućnost da su prekršeni međunarodni zakoni na način koji bi mogao prerasti u ratne zločine”, izjavila je Pilaj.

Malo je međutim vjerovatno da će Izrael, koji tvrdi da je Vijeće za ljudska prava pristrasno, sarađivati s bilo kojim istražnim timom koji je ovlastio UN.

Izraelska ministrica pravde Cipi Livni opisala je Vijeće UN-a za ljudska prava kao “antiizraelsko tijelo”.

Govoreći o izraelskom napadu od 16. jula u kojem su ubijena djeca koja su se igrala na plaži u Gazi, Pilaj je izjavila da je “nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava i prava na život u tom slučaju bilo šokirajuće evidentno”.

Ona je također osudila raketne napade iz  Gaze na Izrael, ali je naglasila da ipak smatra izraelske akcije u Gazi kao neproporcionalne.

Posted by on 2014-07-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login