Ne postoje prepreke za izgradnju džamije u Livnu

Livno, džamijaMedžlis Islamske zajednice Livno saopštio je da posjeduje sve potrebne dozvole i da ne postoje nikakve administrativne ni pravne prepreke za izgradnju džamije Ćurčinica u Livnu po novom projektu, te poziva opštinske i nadležne institucije da poštuju zakon, a javnost na podršku radi očuvanja međuvjerske i međunacionalne tolerancije.

U saopštenju se navodi da je Medžlis IZ Livno pribavio dozvole od nadležnih opštinskih i federalnih organa i institucija za projekat izgradnje modernog sakralno-poslovnog objekta.

U Medžlisu ističu da su iznenađeni neobaviještenošću vijećnika i zaključkom Opštinskog vijeća Livno od 26. jula kojim se traži zabrana izgradnje džamije, te napominju da provođenje te zabrane znači direktno kršenje zakona, jer je Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH u maju izdalo dozvolu za građenje tog vjerskog objekta.

U saopštenju se podsjeća da su lokacija i ostaci džamije Ćurčinica proglašeni nacionalnim spomenikom, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika FBiH od 25. maja 2007. godine, a “kojom je dozvoljena izgradnja džamije u savremenom arhitektonskom izrazu uz interpolaciju novih sadržaja i u skladu sa potrebama vlasnika objekta, te očuvanje cjeline harema, koji je, takođe, spomenička vrijednost”.

Na sjednici Opštinskog vijeća Livna vijećnici su sa 19 glasova za, dva protiv i dva uzdržana usvojili zaključak kojim se traži hitno obustavljanje izgradnje džamije po projektu Medžlisa IZ “koji nije u skladu sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom opštine Livno”.

Udruženja hrvatskih veterana opštine Livno zaprijetila su mirnim protestima, ukoliko se nastavi izgradnja džamije Ćurčinice.

Posted by on 2011-07-30. Filed under Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login