Nedopustivo nasilje i ponižavanje izbjeglica na hrvatsko-bosanskoj granici

Nakon objavljivanja novih dokaza o nasilnim pushbackovima na granici s BiH njemački političar traži konzekventno djelovanje Europske unije. Ne smije se tolerirati kršenje zakona i ljudskih prava na vanjskoj granici EU-a.

Hrvatska, push back, migranti
Hrvatska, push back, migranti

Najnoviji izvještaji međunarodnog novinarskog istraživačkog tima, potkrijepljeni obilnim dokazima, o nasilnim ilegalnim pushbackovima migranata od strane hrvatske policije na hrvatsko-bosanskoj granici, nisu uistinu iznenađujući, kaže Erik Marquardt u razgovoru za DW. On je član njemačke stranke Zeleni i glasnogovornik frakcije europskih Zelenih u Europskom parlamentu (EP).

“Svatko tko je otvorenih očiju obilazio ta pogranična područja mogao je vidjeti da se tamo sustavno koristi nasilje naspram izbjeglica. Nije bila nikakva tajna da se njima ne samo uskraćuju njihova prava (na postavljanje zahtijeva za azil, nap. red.) , već da se krši i njihovo ljudsko dostojanstvo”, kaže Marquardt. On sam je o tome u više navrata izvjestio zastupnike u EP, a o tome je već ranije pisao i DW.

Ono što je sada novo je obilje nedvojbenog dokaznog materijala koji je sada uzbudio ne samo europske političare već i širu europsku javnost. “Godinama hrvatske vlasti negiraju sve optužbe i ono što se stvarno događa. Pokušavalo se diskreditirati civilno društvo i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Tvrdilo se kako oni surađuju s krijumčarima ljudi i time se željelo osporiti njihovu vjerodostojnost. Takva propaganda od strane hrvatskih vlasti sada više nije moguća”, kaže Marquardt.

Pritisak javnosti

Sada su dokazi međutim neosporni i više nije moguće negirati povrede zakona i načela pravne države u tim situacijama. To je uvidjela i hrvatska vlada koja je poduzela prve korake: neki policajci su suspendirani, najavljuju se daljnje istrage. Po svoj će prilici biti i personalnih konzekvenci.

Dosad su mnogi odvraćali pogled, najvažnije je bilo da izbjeglice ne dolaze u Europu. “No tu se ne radi o pogrešnom parkiranju. To su stvarno kriminalni postupci, tu se radi o zločinu protiv čovječnosti”, naglašava europski parlamentarac. Do toga je moglo doći jer pojedinim zemljama članicama EU-a nije na vrijeme stavljeno do znanja da se neće tolerirarti sustavna kršenja zakona i prava.

Europska suodgovornost

Pritom, međutim, naglašava Marquardt, ne treba kriviti samo hrvatsku stranu. “Ja ne vjerujem da Hrvati načelno imaju loše namjere. To treba gledati u europskom kontekstu. Naravno da sada ne treba štititi hrvatsku vladu ili lokalne vlasti, ali valja vidjeti da su Europska komisija i članice EU-a takvu praksu godinama financirali”, kaže zastupnik Zelenih. “Tako je, primjerice, Njemačka Hrvatskoj na raspolaganje stavljala i terenska vozila i financijska sredstva. Osim toga iz Njemačke se nisu mogle čuti riječi kritike mada su optužbe protiv postupaka hrvatske policije već godinama poznati, i to ne samo od strane nevladinih organizacija, već i od strane institucija UN-a”, kaže Marquardt i dodaje: “Uvjeren sam da su i zemlje članice i Europska komisija toga već odavno svjesne, ali oni su pokrivali takvu praksu.”

Za njemačkog i europskog političara je jasno da “ukoliko Hrvatska želi biti članicom Šengenskog sporazuma, Europska komisija ne može više zatvarati oči pred onime što se događa na vanjskim granicama EU-a.” Marquard se nada da će pritisak javnosti sada biti dovoljno velik da se to više ne tolerira.

U kakvoj Europi želimo živjeti?

Po njegovom mišljenju tu se radi o načelnoj odluci u kakvoj Europi želimo živjeti. “To je takoreći odluka između dva tima: sjedne strane su oni koji se zalažu za načela pravne države, za vladavinu prava i za temeljne vrijednosti Europske unije. Na drugoj strani su oni koji to sve ne žele i niječu.”

Marquardt ne poriče da postoji migrantski izazov na razini Europe, ali se izričito zalaže za to da se pitanje izbjeglica i migranata koji žele doći u EU rješava u skladu s načelima poštivanja pravne države i ljudskog dostojanstva. “Temeljna prava se moraju poštivati”, naglašava njemački političar.

DW

Posted by on 2021-10-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login