‘Neko će odgovarati i za srpske žrtve’

 Zalazje

Zalazje

Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća u selu Zalazje, i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju na Vojničkom groblju u Bratuncu, odata je pošta za Srbe iz Bratunca i Srebrenice koji su ubijeni na današnji dan prije 25 godina.

Na Petrovdan 1992. godine, u selima Zalazje, Sase, Biljača i Kunjerac ubijeno je 69 Srba. Njih deset vode se kao nestali. Na tom području otkriveno je nekoliko masovnih grobnica. U jednoj je pronađen rođak Milana Zekića.

“Ovaj rođak mi je tad poginuo, na Zalazju. Poslije nekoliko vremena našli su ga na Zalazju, našli njih dvanaest”, kaže Milan Zekić.

Prije 25 godina, na današnji dan, ubijen je otac Darka Cvjetinovića.

“Znamo da su dovedeni živi u Srebrenicu, da su bili u zatvoru. Za dalje im se gubio trag do prije nekoliko godina, dok ih nismo pronašli. Pravda će valjda doći. Jednog dana. Neko će odgovarati i za srpske žrtve, k’o što odgovara i za sve ostale”, smatra Darko Cvjetinović.

Traženje nestalih ide sporo, kao i procesuiranje odgovornih za ovaj i ostale zločine nad Srbima, ističe Radojka Filipović iz Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca iz Bratunca.

“Kad pođemo samo od činjenice da se za 69 ubijenih na Petrovdan vodi samo jedan proces, gdje su optužena trojica, odnosno Naser Orić za Slobodana Ilića, koji je stradao na Zalazju, i ako vidimo kako je krenuo jedan i drugi proces i kako se vodi, možemo pretpostaviti kakav će ishod, odnosno, kakva će sudska odluka biti”, ističe Filipović.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je program manifestacije Petrovdanski dani.

“Ove godine slogan naše manifestacije je ’25 godina zločina bez kazne’. Niko od Srba ne smije prestati da traži pravdu za sve ubijene srpske borce i civile Srebrenice”, kaže predsjednik Organizacionog odbora Miloš Milovanović.

Posted by on 2017-07-14. Filed under Bratunac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login