Neviđena panika na tržištu – zlato tone prema dnu

zlato

zlato

Cijena unce zlata u jednom danu pala čak 170 dolara, odnosno 11 posto, što je najveći pad njegove vrijednosti od marta 1980. godine!

U petak 12. aprila unca zlata vrijedila je 1534,4 dolara, dok se njezina vrijednost prvoga dana ovosedmičnog trgovanja strmoglavila na 1364,4 dolara.

Nakon godinu dana neprestanog rasta, cijena zlata je počela dramatično padati početkom prošle sedmice, a analitičari već govore o kraju zlatne groznice.

Za sedam dana unca zlata na vrijednosti je izgubila gotovo 211 dolara. U samo sedam dana zlato je sa 1575,1 palo na 1364,4 dolara, gotovo nevjerovatnih 13,3 posto.

Koji su razlozi ovome slobodnom padu cijene zlata?

Čak i najbolji poznavatelji tržišta imaju teškoća u objašnjenu zašto je na tržištu zlata zavladala tolika panika.

Dugogodišnja evropska kriza i spori oporavak američke ekonomije nagnali su mnoge investitore da nesiguran novac zamijene zlatom. Velika potražnja podigla je cijenu zlata u nebo, a rekord je postavljen u septembru 2011. kada se unca zlata prodavala za 1921 dolar.

Mnogi analitičari tada su govorili da je pitanje dana kada će zlato probiti granicu od 2.000 dolara.

Kolika je zlatna groznica proteklih mjeseci vladala ne samo globalnim već i bh. tržištem, najbolje pokazuju radnje za otkup zlata koje su u bh. gradovima nicale kao gljive poslije kiše.

Glavni razlog za velik pad cijene zlata je to što su Japanci počeli štampati novac u do sada neviđenim količinama.

Štampajući novac, Japanci su srušili vrijednost jena, a povećali vrijednost zlata na domaćem tržištu. Japanci su iskoristili priliku i prodavali zlato koje je postiglo najvišu cijenu u proteklih 30 godina. Na tržištu se tako našla velika količina zlata, što je srušilo njegovu vrijednost. Tako je širom svijeta u samo jednome danu 1.140 tona zlata promijenilo svoga vlasnika.

‘To je više od godišnje potražnje za zlatom iz Indije i Kine’ – komentirao je analitičar Commerzbanke Eugen Weinberg.

Posted by on 2013-04-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login