New York Times poziva na procesuiranje Busha

The New York Times

The New York Times

Američki list ‘New York Times’ (NYT) je pozvao vlasti da procesuiraju bivšeg predsjednika George W. Busha, uključujući i tadašnjeg potpredsjednika Dicka Cheneya,  u vezi sa navodima iz Izvještaja o torturi i nasilju CIA-e nad zatvorenicima, koji je 9. decembra objavio američki Senat.

Izvještaj Obavještajne komisije Senata o torturi i nasilju CIA-e nad zatvorenicima osumnjičenim za napade nakon 11. septembra 2001. godine pokrenuo je lavinu rasprava i kritika u SAD-u i ostatku svijeta.

Sudski procesi

Organizacija za zaštitu ljudskih prava u Njemačkoj je već pokrenula tužbu protiv Bushove vlasti, a sve su glasniji pozivi za pokretanje sudskih procesa i istraga i u SAD-u.

Američka unija za civilne slobode (ACLU) i Organizacija za zaštitu ljudskih prava (HRW) su uputili zajedničko pismo američkom ministru pravde Ericu Holderu u kojem ga pozivaju da pokrene istragu o navodima iz Izvještaja o CIA-i, a i list ‘New York Times’ je pozvao da se istraže ratni zločini u doba Bushove vlasti.

‘NY Times’ je u današnjem izdanju objavio urednički tekst u kojem poziva nadležne organe da istraže i procesuiraju sve važnije zvaničnike iz tog perioda, uključujući i bivšeg predsjednika Busha i potpredsjednika Dicka Cheneyja.

Ocjenjujući da su postupanja Bushove vlasti prema zatvorenicima bila zavjera činjenja torture i ozbiljnih zločina pod izgovorom prava i pravde, u tekstu se dalje poziva na procesuiranje i bivšeg sekretara Davida Addingtona, bivšeg direktora CIA-e Georgea Teneta, te pravnih savjetnika Jay Bybeeja i Johna Yooja.

Etička sigurnost

Ukazujući na navode iz Izvještaja, NYT tvrdi da se “jednostavno radi o zločinu”.

U istom tekstu se kritikuje i vlast aktuelnog predsjednika Baracka Obame i navodi da ni njegova vlast nije bila uspješna u procesuiranju osumnjičenih za terorizam i borbi protiv torture.

Autor teksta tvrdi da je pokretanje pomenute istrage neophodno kako bi se osiguralo da se slično zlo više ne ponovi i kako bi država povratila etičku sigurnost.

Posted by on 2014-12-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login