New Yorku prijeti najveća opasnost u njegovoj historiji

New York

New York

New York, grad s populacijom koja se brzo približava brojci od devet miliona te s velikim kulturnim, historijskim i finansijskom resursima, približava se opasnoj zoni klimatskih promjena, piše Business Insider. Neki kažu i da je već stigla.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) svrstala je New York među deset gradova najosjetljivijih na porast nivoa mora, s 2,9 miliona ljudi i 2,1 biliona dolara vrijednom imovinom koji su izloženi olujnim udarima i poplavama ako nivo mora nastavi rasti.

Uragan Sandy samo je jedan od simptoma globalnog zatopljenja i prvo strašno upozorenje. Udario je bez milosti. Vjetar je rušio drveće i električne vodove, uništavao automobile i domove. U roku nekoliko sati,hiljade njujorških domova ostalo je bez struje, a grad je prema procjenama zbog obustave rada izgubio 25 milijardi dolara.

No, koliko god razoran je Sandy bio, samo je nagovještaj onoga što bi moglo uslijediti. Dok su naši djedovi i bake vjerovatno proživjeli jednu oluju razornu poput Sandy, naši unuci mogu očekivati da će se za života susresti s njih najmanje 20.

Uragani će biti intenzivniji

Iako su klimatske promjene najpoznatije po podizanju nivoa mora i temperatura, i oluje će učiniti intenzivnijima. Sa zagrijavanjem Zemlje u atmosferu ulazi više vodene pare koja je gorivo za oluje. A neće samo zrak postati topliji. Kako se okeani zagrijavaju tako će uragani poput Sandy koji nastaju u Atlantiku postati intenzivniji.

Zbog sve toplijih okeana i topljenja leda nivo mora će rasti, zbog čega će se povećati učestalost poplava. U konačnici, to će dovesti do toga da će cijeli dijelovi New Yorka biti trajno potopljeni.

Od sredine 1800. godine nivo vode u blizini grada porastao je za gotovo pola metra. Kao rezultat, danas je 20 puta veća vjerovatnost da će opasni valovi preplaviti manhattansku branu nego je bila prije 170 godina.

Posted by on 2014-12-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login