Nezadovoljni građani se okupljaju ispred tržnog centra ‘Alta’

protesti, JMBGManja grupa građana okupila se danas ispred tržnog centra “Alta” u Sarajevu, koji se nalazi preko puta zgrade institucija BiH, da bi održala kontinuitet izražavanja nezadovoljstva zbog nerada državnih institucija.

Inicijatori današnjeg okupljanja istakli su da su se odlučili za ovu lokaciju jer su parlamentarci prethodnih dana izjavljivali da se osjećaju nesigurnim zbog njihovog prisustva pred zgradom institucija BiH i da će se na ovom mjestu okupljati narednih dana u pet do 12, do 30. juna, što je rok koji su dali parlamentarcima za usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Također, njihovi zahtjevi  podrazumijevaju i  osnivanje fonda solidarnosti za liječenje građana kojima je potreban medicinski tretman u inostranstvu, a koji bi se finansirao tako što bi se parlamentarci odrekli 30 posto svojih primanja do kraja mandata.

Ovi zahtjevi s jučerašnjim masovnim protestima prošireni su i na rješavanje slučaja “Sejdić-Finci”.

Belmina večeras leti u Njemačku

Tromjesečna, bolesna beba Belmina Ibrišević večeras će avionom biti prebačena za Njemačku gdje će joj biti urađene pretrage i neophodno liječenje.

Mala Belmina je beba koja zbog nemogućnosti dobijanja JMBG-a nije mogla dobiti potrebni pasoš i otputovati na liječenje u inostranstvo.

Nakon privremene odluke Vijeća ministara BiH stekli su se uslovi da Belmina dobije matični broj i potrebni pasoš za izmještanje i nastavak liječenja u Njemačkoj.

Javnosti su ostali nepoznati detalji da su i pored odluke Vijeća ministara BiH postojale određene namjerne ili nenamjerne opstrukcije u MUP Tuzlanskog kantona, a koje su onemogućavale roditelje malene Belmire da dobiju potrebne dokumente.

Posted by on 2013-06-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login