Nezadovoljni taksisti blokirali London

London. taxiOko 200 taksista sa svojim je vozilima u utorak poslijepodne zaustavilo promet oko londonskog Parliament Squarea u znak protesta što neće moći koristiti tzv. olimpijske trake tokom skorašnjih Olimpijskih igara.

Posebne cestovne trake uzduž Londona, u ukupnoj dužini od oko 45 kilometara, od sljedeće će srijede biti rezervirane isključivo za vozila koja će prevoziti učesnike Olimpijskih igara, dužnosnike i sponzore. Osim maloga dijela, za taksiste su te trake zabranjene, kao i za ostala “civilna” vozila. Kazna za vožnju po njima iznosi 130 funti.

Taksisti su toga u utorak doveli Westminster u blokadu. Oko 200 poznatih londonskih crnih taksija parkiralo se oko trga i uključilo trube, a policija je nemoćno promatrala cijelu scenu.

“Olimpijske trake su jadne, naštetit će i nama i drugim vozačima. Naši će prihodi pasti za oko 40 posto tokom Olimpijskih igara jer se ljudima preporuča korištenje javnog prijevoza. Ne poštuje se težak rad vozača crnih taksija koji bi trebali biti dio Olimpijskih igara”, poručio je jedan od demonstranata.

Posted by on 2012-07-18. Filed under Olimpijske igre, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login