Nezaposlenost u BiH iznosi skoro 60 posto

nezaposlenost, BiHU BiH je trenutno nezaposleno stotine hiljada osoba, a procenat nezaposlenosti dostigao je skoro 60 posto, tvrdi Erol Mujanović, autor predstavljene studije “Nezaposlenost mladih u BiH – Trenutna situacija, izazovi i preporuke”.

“U trenutku pisanja studije, prije par mjeseci, bili smo na skoro 58 posto, držimo taj neslavni evropski rekord, a to konkretno znači da od tri mlade osobe na tržištu, dvije su nezaposlene”, pojasnio je Mujanović.

Prema njegovim riječima, radi se o najsvježijoj studiji o nezaposlenosti mladih koja je sumirala veliki broj prethodnih istraživanja i koja ima za cilj da se fokusira na ono pozitivno što se može napraviti, direktnim preporukama kako bi se unaprijedila situacija i ukazala pomoć mladim ljudima da brže i lakše dođu do posla na tržištima rada.

Govoreći konkretno o tome šta se može uraditi, Mujanović kaže da, ne čekajući nužno političke pozitivne poruke koje će unaprijediti i poboljšati ekonomsko i poslovno okruženje, može se uraditi jako puno na podizanju vještina kod mladih ljudi, prekvalifikacijama, konkretnim obukama za deficitarna zanimanja.

“Imamo sjajan primjer u BiH, a to je grad Goražde gdje je nezaposlenost gotovo pa iščezla sa jednim ili dva investitora sa kojima se napravio dobar dogovor o nastavku poslovanja”, pojasnio je Mujanović i dodao da su se otvorile fabrike koje zapošljavaju stotine radnika.

Projekt menadžer Centra civilnih inicijativa i politički analitičar Adis Arapović kazao je da u BiH ima 14 javnih službi za zapošljavanje.

“BiH je ubjedljivo najmanja zemlja sa najvećim brojem javnih službi za zapošljavanje koje godišnje potroše prosječno 170 miliona konvertibilnih maraka. Ove godine će biti potrošeno najmanje 160 miliona”, kazao je Arapović i dodao da uprkos tome što je u protekle četiri godine potrošeno blizu 700 miliona, bilježi se stalni rast stope nezaposlenosti.

Prema njegovim riječima, BiH je također jedina zemlja u regionu i Evropi koja pravo na zdravstvenu zaštitu veže za radni status.

“U javnim službama za zapošljavanje radi 900 ljudi, a na evidencijama je 550.000 nezaposlenih. To otprilike znači da na jednog administrativnog službenika u zavodu za zapošljavanje, dolazi 1.300 nezaposlenih osoba”, pojasnio je Arapović i dodao da taj službenik ima par minuta mjesečno da posveti zaposlenom, da ga posavjetuje i da mu pomogne.

Jedan od učesnika prezentacije je bila i Sanela Čekić-Bašić koja je kazala da nezaposlenost među mladima nije specifičnost BiH, to je i regionalni, evropski i globalni fenomen.

“Ako pogledate stope nezaposlenosti među mladima, one su poprilično visoke, iznad 50 posto ne samo u BiH nego i u Srbiji, Makedoniji, negdje iznad 40 posto, u Crnoj Gori, Albaniji itd.”, pojasnila je Čekić-Bašić.

Posted by on 2013-12-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login