Nezaposlenost u Japanu najniža u posljednjih 20 godina

Tokio, Japan

Tokio, Japan

Stopa nezaposlenosti u Japanu u julu je iznosila 3,3 posto radno sposobnog stanovništva, najniže u posljednjih skoro 20 godina. “Situacija na tržištu rada i dalje se poboljšava, pošto na svakih 100 kandidata za posao dolazi 121 ponuda od poslodavaca, što se dešava prvi put za više od 23 godine”, rekli su iz resornog Ministarstva.

Nezaposlenost kod muškaraca pala je na 3,5 posto, dok je kod žena porasla na 3,2 posto, prenosi Tanjug. U julu, prema zvaničnoj statistici, u Japanu je bez posla bilo 2,2 miliona ljudi, dok je broj radno aktivnih iznosio 63,8 miliona. Iz Ministarstva navode da se ta zemlja suočava s nestašicom pojedinog kadra, posebno u sektoru ugostiteljstva i trgovine, zbog velikih priliva turista i putnika koji u Japan dolaze iz poslovnih razloga.

Na izlozima brojnih prodavnica i lokala izlijepljeni su oglasi s ponudama za posao, što godinama nije viđeno u Tokiju. I građevinska djelatnost u potrazi je za brojnim radnicima, u kontekstu priprema Olimpijskih igara u Tokiju, 2020. godine. Uprkos povoljnim trendovima na tržištu rada, japanski potrošači vrlo su oprezni kada je riječ o potrošnji, što, kako se navodi, predstavlja veliki hendikep sa stanovišta dugotrajnosti privrednog oporavka.

Posted by on 2015-09-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login