Nijemci piju sve manje piva

piva  Građani Njemačke popili su prošle godine 94,6 miliona hektolitara piva što je najmanje od ujedinjenja dvije njemačke države 1990. godine.

Savezni zavod za statistiku je danas saopštio da potrošnja piva u Njemačkoj stalno opada od 2007. godine.

Posljednji put je porasla 2006. kada je u Njemačkoj održano Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Po ocjeni Saveza njemačkih pivara, razlog za pad potrošnje piva 2013. je to što je, poslije duge i hladne zime, uslijedilo ne mnogo sunčano i toplo ljeto.

No, kako se dodaje, njemačke pivare ionako moraju da se naviknu na pad prometa i prilagode se tome što broj stanovnika opada, a stanovništvo Njemačke stari čime mijenjaju “potrošačke navike”.

Prošle godine je za dva odsto, na 4,2 miliona hektolitara, opala i potrošnja napitaka koji se sastoje od piva i limununada i drugih bezalkoholnih napitaka.

Savezni zavod za statistiku ne objavljuje izdvojeno brojke o potrošnji bezalkoholnih piva, ali je Savez pivara saopštio da je potrošnja tog pića, za razliku od “normalnog” piva, u stalnom porastu.

Njegov udio u ukupnoj potrošnji piva u Njemačkoj porastao je 2012. na 4,3 posto.

Njemačke pivare i dalje najviše piva prodaju na domaćem tržištu – 84 posto proizvodnje. Oko 10 miliona hektolitara (pad za 8,6 odsto) njemačkog piva prodato je u zemljama Evropske unije (EU).

U vanevropskim zemljama prodato je 4,7 miliona hektolitara što je skoro devet posto više nego 2012.

Njemačko pivo najtraženije je u Kini i SAD.

U Njemačkoj, po podacima Saveza, radi 1.300 pivara koje proizvode 5.000 vrsta piva. U prodavnicama gajba piva sa 20 boca od po pola litra košta, zavisno od marke, od sedam do 19 eura.

Posted by on 2014-02-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login