Njemačka i Francuska razmišljaju o EMF-u

Francois Fillon

Francois Fillon

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu, nakon sastanka s francuskim premijerom u Berlinu, rekla da uspostava “europskog monetarnog fonda” ne bi oslabila Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF-u sigurno neće smetati ako jedna valuta, euro, svoje probleme riješava interno kao što to čine mnoge druge valute, rekla je Merkel.

To danas ne možemo činiti u dovoljnoj mjeri a bilo bi pogrešno ako iz tog ne naučimo svoju lekciju, dodala je kancelarka nakon razgovora s Francoisom Fillonom.

Merkel je naglasila da bi europski monetarni fond mogao biti samo krajnja mjera, nakon sankcija, kako bi se spriječila pojava problema kakvi danas pogađaju Grčku.

Takav fond, koji bi se mogao ustanoviti nakon promjena u postojećim sporazumima EU-a, mogao bi intervenirati ako nekoj državi prijeti nesolventnost, dodala je kancelarka.

Fillon je nakon razgovora s Merkel kazao kako je predloženi fond “zanimljiva” ideja koju bi trebalo brzo razmotriti. Ni on ne smatra kako bi takav fond bio u sukobu s MMF-om, navodi američka agencija Associated Press.

Ranije je tijekom razgovora na berlinskom univerzitetu Humboldt Fillon također pozvao na snažnije ekonomsko upravljanje u Europskoj uniji.

Moramo na raspolaganju imati odgovarajuće mjere kako bi mogli reagirati u slučaju gospodarskih ili financijskih teškoća u zemlji članici eurozone, rekao je Fillon.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login