Njemačka među 20 najatraktivnijih zemalja za ulagače

Berlin, Njemačka,

Berlin, Njemačka

Njemačka, globalno gledano, pripada među 20 najatraktivnijih zemalja za ulagače. Zanimanje za ulaganje u ovu zemlje, kako proizlazi iz najnovijeg izvještaja Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj, je naglo poraslo, piše Deutsche Welle.

Pojam “direktna strana ulaganja” (FDI) obuhvata, za razliku od pukih financijskih i špekulativnih ulaganja, izgradnju novih preduzeća, preuzimanje postojećih proizvodnih kapaciteta ili osnivanje podružnica. Ta tzv. Greenfield-ulaganja, imaju mnogo veće gospodarsko značenje jer u pravilu brinu za otvaranje novih radnih mjesta i pored izvoza su najvažniji faktor gospodarskog rasta.

Prema izvještaju Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) objavljenom ove sedmice, na listi zemalja koje prednjače po obimu Greenfield-ulaganja i dalje na prvom mjestu uvjerljivo stoje SAD iza koje slijedi Kina. Na vrhu liste se još nalazi i Brazil, a u društvo zemalja atraktivnih za ulagače su ponovno ušle Italija i Španija. Francuska i Velika Britanija istodobno bilježe pad zanimanja ulagača.

Sve se te zemlje se doduše još uvijek na listi zemalja s najvećim obimom FDI-ja nalaze ispred Njemačke koja je na 15. mjestu. No, Njemačka je prošle godine ostvarila Greenfield-investicije u vrijednosti od 27 milijardi dolara što je udvostručenje ulaganja u usporedbi s prethodnom godinom. To je još uvijek skromno u usporedbi sa 187 milijardi FDI koliko se prošle godine slilo u SAD, no potvrđuje kako Njemačka, usprkos skupoj radnoj snazi, zbog stabilnog gospodarstva postaje sve atraktivnija za strane ulagače. Po tomu se Njemačka razlikuje od ostalih zemalja koje strane ulagače privlače zbog sirovina (poput Rusije) ili jeftine radne snage (Kina).

UNCTAD i globalno bilježi porast stranih investicija za devet posto. Sada ukupni obim investicija iznosi 1,45 biliona dolara, što je gotovo povratak na vrijednost koja je zabilježena uoči velike financijske krize 2008. nakon koje su investicije drastično smanjene. I za iduće godine stručnjaci UN-a predviđaju rast stranih investicija na globalnom planu.

Od porasta obima investicija osim etabliranih gospodarskih sila profitiraju i zemlje u razvoju. Po drugi put zaredom UNCTAD bilježi porast investicija u ove zemlje i to za sedam posto. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Mun okarakterizirao je ovaj rast kao “ohrabrujući trend”. Kako bi još više pospješio ulaganja u zemlje u razvoju, UN je pokrenuo opsežan investicijski program. Tako bi godišnje 2,5 biliona dolara trebalo biti investirano u infrastrukturu zemalja u razvoju kako bi se privukle Greenfield-investicije. UN-ov novac bi trebao pojačano biti utrošen i za poboljšanje obrazovnih sistema zemalja u razvoju.

Za razliku od mnogih kritičara s obje strane Atlantika, stručnjaci UN-a velike nade polažu i u Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) o kojem upravo pregovaraju SAD i Evropska unija. Investicije u ove zemlje već i sada čine polovicu svih svjetskih investicija čiji obujam bi se, kako očekuju u UNCTAD-u, dolaskom TTIP-a trebao osjetno povećati, prenosi Index.hr.

Posted by on 2014-06-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login