Njemačka zainteresovana za ulaganje u BiH

Ulrike Maria Knotz

Ulrike Maria Knotz

Njemačka je u prošloj godini bila na prvom mjestu među zemljama uvoznicama robe koja se proizvodi u BiH i prema tom osnovu je najvažniji trgovinski partner ove zemlje, izjavila je njemački ambasador u BiH Ulrike Maria Knotz, otvarajući u Sarajevu nove prostorije Njemačkih vanjskotrgovinskih komora.

Ona je zvanicama iz privrednog života BiH rekla da bi u narednom periodu bilateralna trgovina trebalo da i dalje jača, kao i investicije Njemačke, što nije samo u interesu Njemačke, već i privrede BiH.

Knotz je istakla da su protesti pokazali da je ekonomska situacija u BiH teška, te da bi bez angažmana firmi iz Njemačke ona sigurno bila još gora.

“Otvarajući nove prostorije Njemačkih vanjskotrgovinskih komora, želimo dodatno osnažiti podsticaj međusobnih privrednih odnosa. Organizovali smo niz manifestacija, uključujući i privredni forum u Širokom Brijegu, koji je imao veoma pozitivan odjek”, rekla je Knotz.

Ona je podsjetila da su u UNITIK poslovom centru ranije nalazile i prostorije Ambasade Njemačke u BiH, te kancelarije brojih njemačkih firmi, koje su zainteresovane za dalju izgradnju privredne saradnje dvije zemlje.

Direktor Delegacije njemačke privrede u BiH Ginter Nojbert rekao je da su Njemačke vanjskotrgovinske komore prisutne u BiH već 15 godina, te da rastu aktivnosti ove kancelarije kako raste i prisustvo njemačke privrede na ovom tržištu.

“Naročito nam je drago što je, pored teške ekonomske situacije u svijetu, vanjskotrgovinska razmjena BiH porasla za pet posto, a razlog je tome što je izvoz iz BiH u Njemačku porastao za čak 12 posto”, rekao je on, nagalašavajući da Njemačke vanjskotrgovinske komore imaju razvijenu saradnju sa privrednim komorama u BiH.

On smatra da će novo predstavništvo Njemačkih vanjskotrgovinskih komora omogućiti da se kvalitetnu uslugu njemačkim firmama zainteresovanim za tržište u BiH, ali i firmama iz BiH koje bi izvozile na njemačko tržište.

Njemačke vanjskotrgovinske komore su dio mreže koju čini 120 komora u više od 80 zemlja svijeta. Prisutne su u svim zemljama sa kojima Njemačka ima dobre trgovinske odnose i koje su za njemačke firme od izuzetnog značaja.

Posted by on 2014-03-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login