Njemački parlament odobrio nacrt zakona o dvojnom državljanstvu

Berlin, Njemačka,

Berlin, Njemačka

Njemački parlament na sjednici koja je završena kasno sinoć odobrio je novi nacrt zakona kojim se dozvoljava djeci imigranata rođenoj u Njemačkoj da apliciraju za dvojno državljanstvo, javlja agencija Anadolija.

Do sada su djeca imigranata iz većine zemalja koje nisu članice EU morale u 23. godini da biraju između njemačkog i državljanstva zemlje porijekla svojih roditelja.

Ovim Nacrtom zakona omogućeno je predavanje zahtjeva za sticanje dvojnog državljanstva djeci imigranata rođenoj u Njemačkoj koja u toj zemlji žive najmanje osam godina ili pohađaju školu šest godina sve dok ne navrše 21. godinu života.

Za usvajanje novog nacrta zakona glasala su 463 člana njemačkog Federalnog parlamenta, dok je 111 njih glasalo protiv.

Lideri turske zajednice kritikovali su nove zakone jer se primjenjuju samo na mlade ljude, ali ne i na starije, od kojih su mnogi decenijama u Njemačkoj.

Dvojno državljanstvo je projekat Socijaldemokratske partije (SPD),koja dijeli vlast sa konzervativcima kancelara Angele Merkel.

Posted by on 2014-07-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login